SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk ekonomisinin sanayi devrimine ihtiyacı var

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Adayı Atila Menevşe, adaylığı ve projeleri konusunda açıklamalarda bulundu:

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2013 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Türk ekonomisinin  sanayi devrimine ihtiyacı var
p { margin-bottom: 0.08in; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); widows: 2; orphans: 2; }p.western { font-family: "Times","Times New Roman"; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: "Times","Times New Roman"; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: "Times","Times New Roman"; font-size: 10pt; }

ADANA-Türk ihraç ürünlerinin kilo bazında çok ucuz, ithal ürünlerinin ise çok pahalıya geldiğini, “Türkiye’den Çin’e tonu 300 dolardan satılan ferrokrom madeninin bu ülkede işlendikten sonra tonu 9 bin dolardan yeniden Türkiye’ye ithal edilmesinin tirajikomik bir hadise olduğunu” belirten Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Adayı Atila Menevşe, Türk ekonomisinin bir sanayi devrimine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

ATO’da Meslek Komiteleri ve Meclis üyelikleri seçimlerinin tamamlanmasının ardından, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine aday olduğunu açıklayan ve bu göreve seçilmesi halinde hayata geçireceği projelere ilişkin bilgiler veren Atila Menevşe, Adana Ticaret Odası’nın Türkiye’nin en önemli markalarından birisi olduğunu, bu marka değerinin korunması ve yükseltilmesi için çaba harcayacaklarını vurguladı.

Toplantının ilk bölümünde kendisini tanıtan Menevşe, 1975 yılından bu yana ticari faaliyet gösterdiğini, halen bünyelerinde binlerce işçi istihdam eden Ak Metal A.Ş., Pınar Madencilik A.Ş., Saray Halı A.Ş., Saray Çiftlikleri A.Ş. firmalarında ortak, yönetim kurulu üyesi ve genel koordinatör olarak görev yaptığını söyledi. Adana Ticaret Odası çatısı altındaki çalışmalarını ise “Meclis üyesi, yönetim kurulu üyesi ve son olarak da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” sıfatlarıyla 14 yıldır sürdürdüğünü kaydeden Menevşe şöyle konuştu:

“Şimdiye kadar bulunduğum görevler, kazandığım tecrübeler ve donanımlarımla; Meclis üyesi arkadaşlarımın da beni o makama taşımaları halinde Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini layıkıyla yerine getireceğime inanıyorum. ATO’nun mevcut Başkanı Sayın Ali Gizer’in, yeni dönemde aday olmayacağını belirtmesi ve beni önermesi üzerine, Yönetim Kurulu’ndaki diğer arkadaşlarımın da onayı ve desteğiyle bu göreve aday oldum. Sayın Ali Gizer bu görevi iki yıl süreyle yapmıştır. Kendisinin bu görevi sürdürmesinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasına karşın, yeni bir oluşumun önünü açma fırsatı vermiş olması kutlanacak bir davranıştır. Sayın Gizer’in bu kararı herkese örnek olmalıdır. Ben de bu düşünce doğrultusunda seçimi kazanmam halinde, görev sürem olan dört yılın sonunda koltuğu yeni bir arkadaşa bırakacağımı burada huzurlarınızdan beyan ediyorum. Çünkü şimdiye kadarki tecrübelerim, uzun süreli görevlendirmelerin kurumun ve organlarının durağan bir yapının içerisine girmesine neden olduğunu ve atalete sevk ettiğini göstermektedir. Uzun süreler başkanlık yapıp, -yapacaklarımı yapamadım- diyerek tekrar görev talep etmeyi doğru bulmuyorum. Kuruma başkanlık yapıp, kendi marka değerini yükselterek başka görevlere atlayanlara ve atlamak isteyenlere fırsat vermemek lazımdır. Ben Adana Ticaret Odası Başkanlığı görevine bir şey alabilmek için değil, bir şeyler verebilmek için talibim.”

Türk ekonomisine ilişkin düşüncelerini de aktaran Atila Menevşe, ülkenin yeni yapılanmalara ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ülke kaynaklarının iyi değerlendirilemediğini kendi sektöründen bir örnekle açıklayan Atila Menevşe, “Madenlerimiz ülkemizin en önemli yeraltı zenginliklerinden olmasına rağmen, maalesef bu kaynaklarımızı iyi değerlendiremiyoruz. Örneğin biz Pınar Madencilik olarak yılda 3 milyon ton krom cevheri işliyoruz ve ürettiğimiz 250 bin ton konsantre kromu Türkiye’den Çin’e tonu 300 dolardan satarak 100 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Çin ise bu kromu işledikten sonra bize paslanmaz çelik yapımında kullanılmak üzere tonu 9 bin dolardan yani 30 katına satıyor. Bu rakam krom işleme tesislerimizin yeterli düzeyde olmaması nedeniyle sadece bizim bir şirket olarak ihracatta 30 kat kaybımız olduğuna işaret etmektedir. Yani tek başına bu örnek bile ihracat ve üretim politikamızın hatalı olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır. Türkiye’nin ihraç ürünleri kilo bazında çok ucuz olmasına karşın, ithal ürünleri ise kilo bazında çok pahalıya mal olmaktadır. Bu nedenle Türk ekonomisi şiddetle yeniden yapılanmaya ihtiyaç duymakta, Türk sanayisinin de devrim boyutuna ulaşacak yenilikler ve bir devlet politikasıyla canlandırılmasında yarar görülmektedir” dedi.

Menevşe, basın toplantısının son bölümünde, göreve seçildiği takdirde gerçekleştireceği çalışma ve hedeflerine ilişkin bilgi sunumunda bulunurken, gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını da yanıtladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.