TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşte cilt bakım ürünlerindeki tehlike! BHA kanser yapıyor!

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2023 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2023 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İşte cilt bakım ürünlerindeki tehlike! BHA kanser yapıyor!

İbrahim Baysal

(İLKHABER)-Her gün vücudumuzun çeşitli yerlerinde sabunlar, losyonlar, deodorantlar, saç ürünleri ve kozmetikler kullanıyoruz. Ancak son yıllarda, artan sayıda rapor, çoğu hakkında endişelere yol açtı.

Cilt bakım ve makyaj ürünlerinde kullanılan kimyasalların birçoğu güvenli olarak kabul edilir ve insan sağlığına zarar vermez. Ancak bazı kimyasallar, bazı insanlar için hassasiyet veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, bazı kimyasalların uzun süreli ve yoğun maruziyeti cilt üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. İşte yaygın olarak kullanılan bazı kimyasallar ve olası zararları:

Araştırmacılar cilt beyazlatıcı ve yaşlanma karşıtı kremlerde tehlikeli seviyelerde cıva bulmuşlardır ; saç boyaları ve düzleştiricilerdeki kimyasalları göğüs ve rahim kanserine bağladılar ;  kadar izini sürdüler . 

Tüm kimyasallar sağlığınız için kötü değildir. Ve kişisel bakım ürünlerinde olduğu gibi, işlenmiş yiyecek ve içeceklerde, ev eşyalarında ve hatta reçeteli ilaçlarda güvenli olmayan kimyasallarla karşılaşma olasılığınız da aynı . Ancak Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda çevre, üreme ve kadın sağlığı yardımcı doçenti Dr.

Uzmanlar bile bir kimyasala ne kadar maruz kalmanın çok fazla olduğu konusunda her zaman hemfikir değiller. Bireysel maruz kalma seviyelerini kontrol etmek için yapılan testler son derece sınırlıdır. Ancak araştırmacılar, insanların mümkün olan her yerde ve zamanda toksinlere genel maruziyeti artırmayan ürünleri seçmeleri gerektiğini söylüyor. Bu, hamilelik, erken çocukluk ve ergenlik gibi vücut önemli hücresel ve hormonal değişikliklerden geçtiğinde özellikle önemlidir

Bütillenmiş hidroksianisol (BHA)

Nedir: BHA, rujlar, göz kalemleri ve nemlendiriciler gibi sıvı veya katı yağ içeren kişisel bakım ürünlerinde yaygın olarak koruyucu olarak kullanılır.



Zararları: Sıçanlarda yapılan araştırmalar (bulguları her zaman insanlar için geçerli olmasa da insanlar için araştırma alanları önerebilir) BHA'yı mide kanserine, böbrek hücrelerine verilen hasara ve erkeklerde ve dişilerde üreme sistemlerinin gelişimine bağlamıştır. .

m-, o- ve p-fenilendiamin gibi kömür katranı boyaları

Nedir: Kömür katranı koyu kahverengi-siyah bir sıvıdır. M-fenilendiamin, o-fenilendiamin ve p-fenilendiamin, orijinal olarak kömür katranından türetilen ve şimdi genellikle sentetik olarak üretilen bileşiklerdir. Saç boyalarında sıklıkla bulunurlar . Boya ne kadar koyu olursa, tipik olarak o kadar fazla fenilendiamin içerir.



Araştırmalar ne diyor: Kömür katranı boyaları, alerjik reaksiyonlara veya saç dökülmesine neden olabilecek cilt tahrişine neden olabilir. Epidemiyolojik veriler ayrıca bazı kömür katranı boyalarını Hodgkin olmayan lenfoma, multipl miyelom, akut lösemi ve mesane kanseri gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirmiştir . Eser miktardan daha fazla m- ve o-fenilendiamin içeren ürünler 2025'te California ve Maryland'de yasaklanacak.

 Formaldehit ve formaldehit salıcılar

Nedir: Formaldehit, bazı kozmetik ürünlerin, saç düzleştiricilerin ve ojelerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan keskin kokulu bir kimyasaldır. Bazı şirketler formaldehit kullanımından uzaklaşmaya başladı, ancak şampuanlar ve sıvı bebek sabunları gibi su bazlı kişisel bakım ürünlerinde bakteri üremesini önleyen diğer koruyucular, zamanla formaldehit gazı salmaya devam edebilir. Bunlar, DMDM ​​hidantoin, diazolidinil üre, glioksal, sodyum hidroksimetilglisinat ve kuaterniyum-15'i içerir.



Zararları: Düşük seviyelerde formaldehit dumanına maruz kalmanın gözleri, burnu ve boğazı tahriş ettiği bilinirken, özellikle uzun süreler boyunca daha yüksek maruziyetler, bazı işçilerde burun ve boğaz kanserlerinin yanı sıra diğer rahatsızlıklarla ilişkilendirilmiştir. , örneğinkuaförler ve manikürcüler . Formaldehit, paraformaldehit ve kuaterniyum-15, Kaliforniya ve Maryland'in yasaklarına dahildir.

İzobütan, propan ve diğer itici gazlar

Nedir : İzobütan , son zamanlarda geri çağrılan birçok kuru şampuan , güneş kremi ve deodorant gibi aerosol spreylerde itici olarak yaygın olarak kullanılan bir doğal gaz ve ham petrol bileşenidir. İzobütan tek başına tipik olarak endişe kaynağı değildir, ancak ham petrolde de bulunan bilinen bir kanserojen olan benzenin onu ve bütan ve propan gibi diğer petrol türevi itici gazları sık sık kirlettiği bulunmuştur.

Zararları: DSÖ'ye göre soluduğumuz havada benzene " güvenli bir maruz kalma düzeyi " yoktur. Kısa vadede, yüksek düzeyde benzen baş ağrısına, baş dönmesine, kusmaya ve hızlı kalp atışına neden olabilir. Kronik maruz kalma, kırmızı kan hücrelerinin üretimini yavaşlatarak ve bağışıklık sistemi için kritik olan beyaz kan hücrelerine zarar vererek daha ciddi etkilere sahip olabilir. Çalışmalar ayrıca benzene maruz kalmanın çeşitli lösemi türlerine neden olduğunu göstermiştir.

Parabenler

Nedirler: Metilparaben ve propilparaben gibi adında “paraben” geçen bileşikler, su bazlı ürünlerde kullanılan bir diğer koruyucu grubudur. Şampuanlarda ve saç kremlerinde, yüz yıkama ürünlerinde, diş macunlarında ve diğer kozmetik ürünlerinde düşük konsantrasyonlarda paraben bulunur.



Zararları: Bazı araştırmalar, parabenlerin hormon bozucu etkilere sahip olabileceğini ve bazı hormon bağımlı kanser türlerini tetikleyebileceğini öne sürmektedir. Bununla birlikte, mevcut bilimsel kanıtların genel olarak parabenlerin düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında güvenli olduğunu gösterdiği söylenebilir.

Review tinh chất tẩy tế bào chết hóa học The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.