TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

90 yaşındaki hasta torasentez işlemiyle şifa buldu

Elazığ Fethi Fethi Sekin Şehir Hastanesinde zatürre tanısı konulan 90 yaşındaki bir hasta, torasentez işlemi ile şifa buldu.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2023 11:06
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
90 yaşındaki hasta torasentez işlemiyle şifa buldu

Elazığ Fethi Fethi Sekin Şehir Hastanesine müracaat eden 90 yaşındaki kadın hastaya ultrasonografi eşliğinde torasentez işlemi yapıldı. Hasta, başarılı işlemin ardından taburcu edildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Cebrail Azar, hastanelerine zatürre tanısı ile yatırdıkları 90 yaşındaki kadın hastanın akciğerlerinde sıvı gelişmesi olduğunu söyledi.

Bu sıvıyı, enfeksiyon değerleri düştükçe eğer gerilemiyorsa enjektör yöntemiyle akciğer zarından aldıklarını ve bu işlemle hastamızın tedavisinin sağlandığını ifade eden Azar, “Torasentez; akciğer zarları arasında biriken sıvının göğüs kafesinden enjektör vasıtasıyla alınması işlemidir. Akciğer zarlarından ultrason eşliğinde sıvı alma işlemi, işleme bağlı gelişecek komplikasyonları yani riskleri en aza indirmektedir. Akciğer zarlarından sıvı alırken akciğer zarının içine kanama olabiliyor. Akciğer zarları arasına hava kaçabiliyor ama ultrason eşliğinde olunca bu oran binde birinin altına iniyor. Daha önce körlemesine yapılıyordu. Yani muayene sırasında muayene bulgularıyla akciğer zarı arasından sıvı alınıyordu. O durumlarda riskler artabiliyor. Şimdi bu hastamızda biz ultrason eşliğinde sol taraftan yaklaşık 20 cc miktarında bir sıvı aldık. Aslında daha önce kalp yetmezliği olduğu için sıvının görüntüsü enfeksiyon ile uyumlu olduğunu bize düşündürttü. Bununla ilgili tabii ki çeşitli enfeksiyon parametrelerine bakıyoruz.” dedi.

Yapılan ilaç tedavisine rağmen akciğer zarındaki sıvının azalmaması durumunda bu işlemi yaptıklarını ifade eden Dr. Öğretİm . Üyesi Azar, şöyle devam etti:

”Bu sıvının kalp hastalığına mı yoksa akciğere mi bağlı olduğuna dair biyokimyasal parametreleri çalıştıktan sonra, hasta da kabul ediyorsa biz bu işlemi hastalarımıza tavsiye ediyoruz. Her hastaya yapmıyoruz. Eğer ilaç tedavisine rağmen sıvı gerilemiyorsa ve kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara bağlı olmadığını düşünüyorsak o zaman tek taraflı özellikle akciğer zarlarındaki sıvıyı alıyoruz. Tabi bu işlemler ultrason eşliğinde yapıldığında işlem riskini bayağı azaltıyoruz. Bununla birlikte aldığımız sıvıyı patolojiye gönderiyoruz, oradan gelecek sonuca göre hastaya bir tedavi planı çıkartıyoruz. Bize başvuran hastalarda ultrason eşliğinde bu hizmeti sunuyoruz.”

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.