TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Gürer: Asgari ücret en az net 22 bin lira olmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ilk 4 ayı için asgari ücretin en az net 22 bin lira olması gerektiğini belirterek, bu konuda bir Kanun Teklifi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2023 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 09:49
Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU
CHP'li Gürer: Asgari ücret en az net 22 bin lira olmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında belirlenecek asgari ücret için önerilerde bulundu. Gürer, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin en çok işsizleri, sabit ve dar gelirli grupları, küçük esnafı, çiftçileri, emeklileri, dul ve yetimleri, ve asgari ücretle geçinmek zorunda olanları etkilediğini ifade etti.

Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıların özellikle 4 milyon ailenin sosyal yardımlarla ayakta durabildiğini gösterdiğini belirten Gürer, gelir dağılımında ve vergi politikalarında yapısal değişikliklere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, enflasyonun çalışanları olumsuz etkilediğini savundu.

GÜRER: ASGARİ ÜCRET YETERSİZ

Türkiye'de belirlenen asgari ücretin artık ortalama bir ücret haline geldiğine dikkat çeken Gürer, 2023 yılında ilk 6 ay için 8 bin 506 lira olarak belirlenen asgari ücretin, yılın ikinci yarısında 11 bin 402 liraya yükselmesine rağmen yetersiz kaldığını ve geçim sıkıntısının arttığını belirtti.

Asgari ücretin belirlenmesinde, devletin çalışanların asgari geçimini sağlayacak tedbirleri almasını öngören İş Kanunu'na vurgu yapan Gürer, asıl önemli olanın asgari ücretin alım gücü olduğunu ifade etti.

GÜRER: GERÇEK ENFLASYONA DİKKAT EDİLMELİ

Gürer, asgari ücretin Cumhurbaşkanı talimatına göre belirleneceğini ancak en düşük memur maaşı ve kamu işçisinin maaşlarına göre belirlenmesi gerektiğini savundu. Asgari ücretin enflasyona karşı korunmadığı takdirde yoksulluğun devam edeceğini belirten Gürer, gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Bu yıl ilk defa 6 ayda bir belirlenen asgari ücretin 2024 yılından itibaren 4 ayda bir tespit edilmesi talebiyle bir Kanun Teklifi sunduğunu açıklayan Gürer, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması ve emeklilere dini bayramlarda ödenen ikramiyenin asgari ücret kadar olması talepleriyle ilgili de Kanun teklifleri verdiğini belirtti.

Gürer, Türk-İş'in hesaplamalarına göre mutfak enflasyonunun yüzde 86 arttığını ifade ederek, asgari ücretin en az net 22 bin lira olması gerektiğini önerdi. Bu rakamı, en düşük memur maaşı ve kamu işçisinin maaşlarını baz alarak belirlediğini belirtti ve asgari ücretin enflasyona göre 4 ayda bir güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.