TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Gürer: Kredi faizleri rekor kırarken bankalar rekor kâr elde ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de kredi faizlerindeki rekor artışa rağmen vatandaşların çaresizlikten dolayı bankalara ve finans kuruluşlarına yöneldiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2023 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
CHP'li Gürer: Kredi faizleri rekor kırarken bankalar rekor kâr elde ediyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de kredi faizlerindeki rekor artışa rağmen vatandaşların çaresizlikten dolayı bankalara ve finans kuruluşlarına yöneldiğini belirtti. Gürer, 17-24 Kasım haftasında tüketici kredilerinde 13,4 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesinde ise 32,3 milyar lira artış yaşandığını ifade etti.

Bankacılık sektörünün yılın ilk 10 ayında karlılık oranında rekor üstüne rekor kırdığını vurgulayan Gürer, sektörün net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,7 artırarak 486 milyar liraya çıkardığını açıkladı. Kamu bankalarının net karının yüzde 43,6, özel bankaların ise yüzde 45 artış gösterdiğine dikkat çeken Gürer, bu durumun karlılıkta adaletsiz bir dağılıma işaret ettiğini belirtti.

Gürer, vatandaşların 2022'nin ocak-ekim döneminde bireysel krediler ve kredi kartı borçları için bankalara toplamda 282,1 milyar lira faiz ödediğine dikkat çekerek, bu tutarın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 91,1 oranında arttığını kaydetti. Tarım sektörünün bankalara olan kredi borcunun ise yüzde 67,5 artışla 551,1 milyar liraya ulaştığını belirten Gürer, bu durumun tarım sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti.

Gürer, ekonomik krizin etkisiyle vatandaşın bankalara borçlanmak zorunda kaldığı bir dönemde, bankaların rekor kârlar elde etmesinin eleştirisini yaparak, vatandaşın gelirinin önemli bir kısmını faize ayırmak zorunda bırakıldığını söyledi. Ayrıca, UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının 1 Aralık itibariyle 21 milyon 727 bin olduğunu belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.