TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dil Devrimi’nin 92. yıldönümü Adana’da kutlandı: Dilimiz onurumuzdur

Adana Sanatevi'nde düzenlenen “Dilimiz Onurumuzdur” konulu söyleşide Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik, Dil Devrimi’nin 92. yılını buruk bir kutlama ile andı. Türkçenin bağımsızlığını koruma konusundaki sorumluluklara dikkat çekildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
Dil Devrimi’nin 92. yıldönümü Adana’da kutlandı: Dilimiz onurumuzdur

Dil Devrimi’nin 92. yıldönümü Adana Sanatevi’nde gerçekleştirilen bir söyleşiyle kutlandı. Emekli Öğretim Görevlisi ve Halk Bilimi Uzmanı Ayşe Başçetinçelik, “Dilimiz Onurumuzdur” başlıklı söyleşide Türkçenin bağımsızlığı, korunması ve geliştirilmesi konularında önemli mesajlar verdi.

MUSTAFA KEMAL VE ARKADAŞLARINA MİNNET

Söyleşinin açılış konuşmasında Ayşe Başçetinçelik, Dil Devrimi’nin Türk ulusu için taşıdığı anlamı vurgulayarak, “Bugün Dil devrimimizin 92. yılını kutluyoruz. Bu kutlama, dilimize gösterilen ilgisizlik nedeniyle biraz buruk olsa da, devrimde emeği geçen Mustafa Kemal ve çalışma arkadaşlarına minnet borçluyuz” dedi.

TÜRKÇEYİ KORUMAK BÜYÜK SORUMLULUK

Başçetinçelik, Türkçenin ulusal kimlik ve bağımsızlık sembolü olduğunu belirtti. “Türkçe konuşan, yazan, düşünen her bireye, dilimize ve alfabemize sahip çıkma konusunda büyük sorumluluklar düşmektedir. Dilimiz bizim onurumuz, bağımsızlık sembolümüz ve ses bayrağımızdır” diyerek dilin önemini bir kez daha hatırlattı.

Bir ulusun bağımsızlığının, dilinin varlığı ve bağımsızlığı ile mümkün olduğunu dile getiren Başçetinçelik, Türkçenin yabancı etkilerden korunması gerektiğini ifade etti: “Dilimizin gelişmesi ve zenginleşmesi her Türk yurttaşının en önemli görevlerinden biridir. Ancak ne yazık ki dilimiz geçmişte olduğu gibi bugün de yabancı dillerin baskısı altındadır.”

YABANCI DİLLERİN ETKİSİ ARTTI

Son dönemde dilimize giren yabancı etkiler hakkında uyarıda bulunan Başçetinçelik, şunları söyledi: “Dilimiz, İngilizcenin baskısı yetmezmiş gibi Arapçanın da etkisi altındadır. Daha önce Türkçeleştirilmiş Arapça sözcükler yeniden kullanıma sokulmakta, 'dedikodu' yerine 'gıybet', 'tanıtım' yerine 'lansman' gibi kelimeler kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok yerde Arap alfabesi ile yazılmış iş yeri adlarına rastlanmaktadır. Bu durumlar, dilimizin gelişmesini ve zenginleşmesini engellemektedir.”

Başçetinçelik, dilin toplumdaki sosyal bağları ve toplumsal bütünlüğü korumada kritik rol oynadığını belirterek, Türkçeyi korumanın herkes için ulusal bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.