TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Şeker pancarı ve patates üreticileri teslimatta mağduriyet yaşıyor

Çiftçilerin üretim aşamasında yaşadığı sorunlara, ürün teslimindeki sıkıntıların da eklenmekte olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konudaki sıkıntıları TBMM'de gündeme taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2023 09:36
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 09:36
Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU
Gürer: Şeker pancarı ve patates üreticileri teslimatta mağduriyet yaşıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin üretim aşamasında yaşadığı sorunlara bir yenisinin eklendiğini, ürün tesliminde de sorunlar yaşandığını açıkladı. Çeşitli bölgelerden gelen çiftçilerin tüccar veya fabrikalara ürün teslim etme konusunda sorunlar yaşadığını belirten Gürer, bu konudaki sıkıntıları TBMM'de gündeme taşıdı.

Şeker pancarında sözleşmeli üretim yapıldığını ve bu yıl TÜİK verilerine göre tahmini 22,5 milyon ton üretim hesapladığını söyleyen Gürer, özelleşen fabrikaların ürün tesliminde süreci yönetmesi ile çiftçilerin ciddi fire kayıpları yaşadığına dikkat çekti. Gürer, özelleştirmenin öncesinde devletin çiftçiden ürünü aldığını, stokladığını ve peyderpey işlediğini, ancak özel sektörün, kampanya döneminde ürünü istediğinde "getir" diyerek çiftçinin fire kaybına uğradığını ifade etti.

Şeker pancarı alım fiyatının geçen yıla göre yüzde 27.9 artmasına rağmen çiftçiyi memnun etmediğini belirten Gürer, özel fabrikaların şekerden elde ettikleri karı çiftçinin fire kaybına yüklediğini söyledi. Patates üreticilerinin de benzer sorunlar yaşadığını belirten Gürer, anlaşmalı üretim yapan çiftçilere fiyat düşürülmesi, küçük çiftçilerin girdi maliyetlerindeki artışla zor üretim yapmaları gibi sorunlara dikkat çekti.

Patates üreticilerinin de sorunlarını da gündeme taşıyan Gürer, patates üretiminde anlaşmalı tarım yapan çiftçilerin ürünlerine ret verildiğini, bu durumun çiftçilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Patates alımında yaşanan sorunlara örnek olarak, Nevşehir'in Kavak kasabasından arayan bir çiftçinin, Tarım Kredi adına patates alımı yapıldığını, ancak alımda sorun yaşandığını ve kararın bilinmeyen bir nedenle iptal edildiğini aktardı.

Gürer, çiftçilerin yaşadığı bu sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulundu.

Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.