TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TTB'ye göre, deprem bölgesi Hatay'da sağlık riski sürüyor

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da sağlık sorunlarının devam ettiği öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 13:08
Kaynak: ALİ GÜRELİ
TTB'ye göre, deprem bölgesi Hatay'da sağlık riski sürüyor

Türk Tabipleri Birliği (TTB), "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da sağlık sorunlarının devam ettiğine yönelik açıklama yaptı.  

Depremlerde en çok etkilenen ve 23 binin üzerinde kişinin yaşamını kaydettiği, 30 binden kişinin de yaralandığı Hatay'da TTB tarafından inceleme ve taramalara ilişkin raporlar yayımlanmıştı.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Hatay Asbest Teknik İnceleme Raporu’nda bölgeden alınan 8 numunenin 4’ünde asbest tespit edildiğini açıklamış, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Gamze Varol da Hatay'da 15-20 yıl sonra asbest nedeniyle akciğer zarı kanseri vakalarının görüleceğini öne sürmüştü.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı da, TTB’nin finansal ve teknik desteği, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun teknik uygulayıcılığında deprem bölgesindeki 3 yerleşim yerindeki asbest tespit çalışması sonucunu değerlendirmesi ile ilgili şunları kaydetmişti:

"Hatay’daki partikül madde yoğunluğu Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ortalamanın üç kat üstünde. Asbest, 40-50 yıl sonra akciğer, karın zarı, gırtlak, yumurtalık kanserleri ile akciğer ve kalp zarlarında sertleşme, solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına yol açıyor. Bunun yanı sıra, enkaz kaldırma çalışmalarının usulüne uygun yapılmaması nedeniyle bu çalışmalarda yer alan ve koruyucu önlemlerden yoksun çalışanlar da risk altında."

TTB'ye göre deprem bölgesi Hatay'da sağlık riski sürüyor1

"Temel sağlık sorunları çözülmedi" iddiası

Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan son paylaşımda ise Şubat depremlerinin üzerinden 10 ay geçmesine karşın, deprem bölgelerindeki en temel sağlık sorunlarının halen çözülmediği öne sürüldü.

Yapılan paylaşımda, "TTB, Hatay Tabip Odası ve SES üyesi gönüllü hekimler/sağlık emekçileri, Hatay’da yaşanan uyuz vakalarındaki artış nedeniyle geçici yerleşim alanlarında tarama, bilgilendirme ve ilaç dağıtımı faaliyetlerini sürdürüyor. Deprem bölgesindeki salgın hastalıklara karşı etkin çalışmalar yürütmesi için kamu otoritesini daha fazla görev almaya; sağlık alanının tüm bileşenleriyle ortak hareket etmeye çağırıyoruz." ifadesine yer verildi.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.