TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN? Regaip Kandilinde Hangi Dualar Okunur? Regaip Kandilinin Fazileti Nedir? 

Regaip sözlükte "Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelen ragibenin çoğulu olan regaip kelimesine türemiştir. Hicri takvime göre yedinci ay olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece Regaip Kandili gecesi olarak adlandırılmıştır. Peki Regaip Kandili ne zaman, ayın kaçında?

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2024 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2024 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
2024 REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN? Regaip Kandilinde Hangi Dualar Okunur? Regaip Kandilinin Fazileti Nedir? 

Regaip Kandili, Allah'ın rahmetinin ve bağışlarının bol bol ihsan edildiği bir gece olarak kabul edilir. Bu gece, müslümanlar için bir nevi tövbe, istiğfar ve dua gecesi olarak değerlendirilir. Regaip Kandili, üç ayların başlangıcı olan Recep ayının müjdecisi olarak kabul edilir ve bu geceyi ihya etmek, kişinin manevi hayatında derin bir etki bırakması beklenen duaların kabul olacağına inanılır.

2024 Regaip Kandili Ne Zaman?

Regaip Kandili 2024 yılı içerisinde 11 Ocak Perşembe gecesini 12 Ocak Cumaya bağlayan gece eda edilecek. Regaip Kandili aynı zamanda Mübarek üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir.

Hicri Takvime göre Recep ayının ilk perşembe gününü Cumaya bağlayan gece olan Regaip Kandili gecesinde Kuran-ı Kerim okumak, bol bol istiğfar getirmek, nafile namaz ya da kaza namazlarını kılmak yapılabilecek ibadetler arasında yer alır.

Regaip Kandili'nde Nasıl Dua Edilir?

Regaip Kandili'nde yapılan dualar, kişinin dileklerini, isteklerini ve şükranlarını Allah'a arz etmesi için özel bir fırsat sunar. Bu gecede yapılan dualarda samimiyet ve ihlas önemlidir. İşte Regaip Kandili'nde sıklıkla okunan dualardan bazıları:

Bu özel gecede, müslümanlar gece boyunca ibadetlerini artırarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak, zikir ve dua ile meşgul olarak geçirirler. Ayrıca, bu gecede hayır işleri yapmak, sadaka vermek ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmek de önerilen davranışlardır.

Regaip Kandili, müslümanlar için manevi bir atmosferde bir araya gelmelerine vesile olan, birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını pekiştiren önemli bir kandildir. Bu mübarek gecede yapılan duaların, tüm müslümanlar için kabul olması temennisiyle, Regaip Kandilinizi kutlar, bu özel gecenin manevi huzur getirmesini dileriz.

Regaip Kandili'nde Yapılacak İbadetler

Raaip Kandili ve diğer tüm kandil gecelerinde olduğu gibi tüm Müslüman ülkelerde camilerde, ibadethane veya evlerde bir araya gelinir ve dua edilir. Ancak tüm Müslümanların yapması için belirlenen ibadetler de vardır. Regaip kandilinde yapılabilecek ibadetler ise şunlardır;

Kandil öncesinde gelen Perşembe günü oruç tutmak.

Gün içindeki tüm vakitlerde namaz kılmak ve kılınmayan namazlar için kaza namazı kılmak.
Kur'an-ı Kerim okumak ve okumayı bilmiyorsanız okuyan kişileri dinlemek.
Regaip Kandili günahlarından pişman olan ve tövbe eden kişilerin tövbelerinin affedileceği gün olarak bilinir. Bundan dolayı kandil gecelerinde tövbe etmek ve sonrasında edilen tövbelere uygun bir yaşam sürmek oldukça önemlidir.
Her Müslüman bildiği kadar dua ve şükür etmelidir.
Kandil gecelerinde salavat getirmek oldukça önemlidir. Salavat, kişilerin sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olur. Bazı hadislerde bu detaya dikkat çekilmiştir.

Regaip Kandili'nde Hangi Tesbihler Çekilir?

Regaip Kandili'nde her Müslüman ibadetini yapar. Bu özel gecede tesbihlerde çekilir. Her kandil gecesi için olduğu gibi Regaip kandili için de çekilmesi gereken tesbihler ve adetler vardır. Sırası ile 100 defa Subhanallahil Hayyil Kayyum, 100 defa Subhanallahil Ehadis Samed, 100 defa Subhanallahil Gafurir Rahim çekilmelidir.

Aynı zamanda sırası ile birere defa La İlahe İllallah, Allahümmesalli Ala Seyyidina ve Ala Ali Seyyidina, Estağfirullah, Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim ve Allah(c.c) çekilmelidir. Aynı zamanda devamında gelen üç aylar boyunca da her gün 111 defa Allahümme Salli Ala Muhammed diyerek Peygamber Efendimize salavat getirilmesi tavsiye edilir. Sonrasında ise aynı şekilde 1660 defa Ya Allah diyerek tesbih çekilebilir.

2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

11 Ocak Perşembe: Regaib Kandili

12 Ocak Cuma: Üç Ayların Başlangıcı

6 Şubat Salı: Mirac Kandili

24 Şubat Cumartesi: Berat Kandili

11 Mart Pazartesi: Ramazan Başlangıcı

5 Nisan Cuma: Kadir Gecesi

9 Nisan Salı: Arefe

10 Nisan Pazartesi: Ramazan Bayramı (1.Gün)

11 Nisan Salı: Ramazan Bayramı (2.Gün)

12 Nisan Çarşamba: Ramazan Bayramı (3.Gün)

15 Haziran Cumartesi: Arefe

16 Haziran Pazar: Kurban Bayramı (1.Gün)

17 Haziran Pazartesi: Kurban Bayramı (2.Gün)

18 Haziran Salı: Kurban Bayramı (3.Gün)

19 Haziran Çarşamba: Kurban Bayramı (4.Gün)

7 Temmuz Pazar: Hicri Yılbaşı

16 Temmuz Salı: Aşure Günü

14 Eylül Cumartesi: Mevlid Kandili

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.