Demirdağ: Tatlı su kaynakları azalıyor

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, küresel ölçekte beş yaşın altındaki, yaklaşık 300 bin çocuk olmak üzere, her yıl 2 milyon insanın, kirli su ve yetersiz temizlik nedeniyle ishalden öldüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2022 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2022 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Demirdağ: Tatlı su  kaynakları azalıyor

Bayram BULUT- Şeyma DEMİR

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, küresel ölçekte beş yaşın altındaki, yaklaşık 300 bin çocuk olmak üzere, her yıl 2 milyon insanın, kirli su ve yetersiz temizlik nedeniyle ishalden öldüğünü söyledi. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son oturumunda konuşan Cemal Demirdağ,  su ve kuraklıkla ilgili düşüncelerini dile getirip, Dünya’da 785 milyon insanın temiz içme suyuna erişemediğini öne sürdü. >> 5’de

ADANA (İLKHABER) - Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Cemal Demirdağ, küresel ölçekte beş yaşın altındaki, yaklaşık 300 bin çocuk olmak üzere, her yıl 2 milyon insanın, kirli su ve yetersiz temizlik nedeniyle ishalden öldüğünü söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son oturumunda konuşan Cemal Demirdağ,  su ve kuraklıkla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Dünya’da 785 milyon insanın temiz içme suyuna erişemediğini öne süren Demirdağ,  dünyanın ve ülkenin kuraklıkla ve su kaynaklarının azalması ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Demirdağ, küresel ölçekte beş yaşın altındaki, yaklaşık 300 bin çocuk olmak üzere, her yıl 2 milyon insanın, kirli su ve yetersiz temizlik nedeniyle ishalden öldüğünü belirtti.

785 MİLYON İNSAN TEMİZ İÇME SUYUNA ERİŞEMİYOR

785 milyon insan temiz içme suyuna erişemediğine dikkat çeken Demirdağ, “Dünyada kadınlar ve kızlar, genelde aileleri için her gün tahminen 200 milyon saat su taşımaktadırlar. İklim değişikliği, dünyanın birçok yerinde artan su kıtlığına ve kuraklığına neden olmaktadır. Üç yılda bir düzenlenen Dünya su Forumu’nun raporuna göre, global ölçekte her yıl yaklaşık 4 bin 600 milyar metre küp su kullanılıyor, bunun yüzde 70’i tarımda, yüzde 20’si sanayide ve yüzde 10’u konutlarda tüketilmektedir. Tarımsal üretim ve gıda güvenliği için su çok önemlidir”  dedi.

TATLI SU KAYNAKLARI AZALIYOR

Tatlı su kaynaklarının endişe verici bir hızla azaldığını vurgulayan Cemal Demirdağ, tatlı su kaynaklarının endişe verici bir hızla azalmakta olduğunu söyledi. Demirdağ, “Artan su kıtlığı, artık sürdürebilir kalkınma için önde gelen zorluklardan biridir. Dünya nüfusu artmaya devam ettikçe, yaşam standartları yükseldikçe istekler değiştikçe ve iklim değişikliğinin etkileri yoğunlaştıkça bu zorluk daha da zorlaşacaktır. İklim değişikliği, nemli bölgelere daha nemli, kurak bölgeleri daha kuru hale getirmektedir” diye konuştu.

TÜRKİYE, SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLDİR

Mevcut tüketim alışkanlıkları devam ederse, 2025 yılın kadar dünya nüfusunun üçte ikisinin su sıkıntısı çekeceğinin uzmanlar tarafından dile getirdiğini aktaran Demirdağ, “Su kıtlığı ve kuraklık, yoksulluğu ve ekonomik büyümeyi, sağlığı, refahı ve çevreyi etkiler. Mahsuller tükenir, hayvanlar ölür, aileler gıda kıtlığı ve kıtlıkla karşı karşıya kalır, insanlar göçe zorlanır ve çatışmalar çıkar” ifadelerini kullandı.

SU KITLIĞI ARTACAK

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak su kıtlığının artması beklendiğini anlatan Demirdağ, “Dünya genelinde artan sıcaklıklara neden olacağı tahmin edilmektedir. Kuraklık ve su kıtlığının, tarımsal kıtlık ekonomik kıtlığı getirir. Bundan dolayı acil entegre eylem planı geliştirmeli ve çözümler üretilmeli. Unutmayalım ki yarın çok geç olabilir. Bu sebeplerden dolayı geleceğimizi kurtarmak durumundayız. Gerçekten acil çözümler üretilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

 İLÇE VE KÖYLERİN SORUNU

Kozan İmamoğlu, Ceyhan, Yumurtalık ve köyleri için yapılan yedi göze içme su projesi hala bitirilmediğini belirten Demirdağ, bu projelerin acil bitirilmesi gereken bir projeler olduğunu belirtti.. Özellikle Aladağ, Karaisalı, Feke, Saimbeyli, Tufanbeyli, Yumurtalık, Pozantı köylerinin su sorunun çözülmesi gerektiğini kaydeden Demirdağ, “ Seyhan, Çukurova, Yüreğir, Sarıçam ilçelerimizin bitmeyen içme suyu projelerinin bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Karataş, Bahçe mahallesinin 5 km’lik asbestli borusu acil değişmelidir. Ayrıca, kayıp ve kaçaklar önlenmelidir. Bu konuda iyi bir çalışma yapılarak kayıp kaçak önlenmelidir. Ayrıca, Yüreğir ve Seyhan arıtmadan gelen kokudan dolayı vatandaştan şikayet almaktayız, bu sorunu acil çözüm bulunmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.