SON DAKİKA
Hava Durumu

Pamuk kalpli çevik müdürün kardeşlik şiiri

Adana Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Mehmet Karabörk'ün yazdığı "Biz Ebruyuz" isimli kardeşlik şiiri, Akil Adam Orhan Gencebay tarafından canlı yayında okundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2013 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2013 23:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Pamuk kalpli çevik müdürün kardeşlik şiiri

ADANA (İHA) - Karabörk, şiirin; görev gereği gördüğü şehit annesi ve çocuğu dağa çıkmış annenin ağız tadıyla bir lokma ekmek yiyemediğini gördükten sonra ortaya çıktığını söyledi. 
  Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nce, başlatılan çözüm süreci kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin çocuklarının suça karışmadan önce sanatla eğitilmesi için bir çalışma başlatarak, "Biz Ebruyuz" projesi hazırlandı. Proje kapsamında 95 çocuk 5 ay müzik ve dans eğitiminden geçirilerek folklor ekibi ve koro oluşturuldu. Hiçbir müzik yeteneği olmayan sadece çocukların suça karışmasının önüne geçilmesi için oluşturulan bu çocuklar Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice türkü ve şarkılar söyleyip 4 dilde halay çekti. Bu projeyi başından beri yürüten ve o dönem Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi Müdür Yardımcısı şimdi Çevik Kuvvet Şube Müdürü Mehmet Karabörk (39) "Biz Ebruyuz" isimli kardeşlik şiiri yazdı. 1996 yılında Polis Akademisi'nden mezun olduktan sonra sırasıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Şırnak ve Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapıp, terörle mücadelede arkadaşlarını memurlarını şehit veren, çok sayıda teröristin öldürülmesine şahit oldu. En büyük acıları yaşadıktan sonra proje kapsamında farklı dil ve desenlerdeki çocukların bir ebru gibi aynı amaç için birleşmelerini de gören Karabörk, duygu yüklü Anadolu'daki kardeşliği anlatan "Biz Ebruyuz" şiirini yazdı. Şiir 10 Nisan Polis Haftası etkinliğinde okundu. Ancak Karabörk şiirin bugünün Türkiye'sinde barışa daha fazla katkı sağlaması için herkese uluşmasını istedi.
  Bu sırada, Karabörk'ün eşi Vahide Karabörk şiiri, ünlü sanatçı Akil Adam Orhan Gencebay'ın okuyacağını söyledi. Bunun üzerine İstanbul'a bir görev için giren Karabörk, Gencebay'ın yanına giderek polis müdürü olarak kardeşlik ve barış şiiri yazdığını barışa katkı sağlaması için canlı yayında okuyup okuyamayacağını sordu. Gencebay şiiri okuduktan sonra beğenerek okuma sözü verdi. Bir özel televizyonda yayınlanan Popstar programında Gencebay şiirin tamamını okuyup kardeşlik ve barış mesajı verdi.

  "HEM ŞEHİT ANNESİ ACISINI HEM ÇOCUĞU DAĞDA OLAN ANNENİN ACISINI GÖRDÜM"
  Karabörk, "Biz Ebruyuz" şiirini bu millet için yazdığını belirterek, "Tabi bu millet o kadar büyük, o kadar yüce, o kadar anlamlı destanlar yazmış ki, bizimki sadece bir karalamadan ibaret sayılır. Böyle görüyor böyle anlıyorum. Bez meslek hayatıma başladıktan sonra İstanbul'da uzun yıllar görev yaptım. İstanbul'da görev yaptığımız dönemde, şehit ailelerimizi ziyaret ettik, öyle annelerimizle karşılaştık, bize şunu ifade ettiler, 'çocuğum şehit olduğundan buyana, bir lokma ekmek ağız tadıyla boğazımından geçmedi'. Sonra görev yerim Şırnak oldu. Şırnak'ta görev yaptığımızda çocuğu dağda olan aileleri ziyaret ettik. Orada analarla tanıştık, onlar dediler ki, "çocuklarımız dağa gittiğinden buyana, bir lokma ekmeği ağız tadıyla yiyemedik.' Bu acıları şahit olduktan sonra bu millet için dertlenmemek, bu milletin dertlerine çözüm bulmak için mücadele etmemek onun büyüklüğünü hissederek onun için bir şeyler yapmamak imkansızdı. Milletimiz o kadar büyük bir millet ki Conkbayırı’nda düşmana karşı, mermisi bittiğinde ülkesini bedeniyle korudu ve ben inanıyorum ki bizzat gördüm yaşadım, bu ülke için uykusuz kalan o kadar çök göz var ki, onları düşünüce bu şiir ortaya çıktı" dedi.
  Adana'da göreve başladıktan sonra trafik polislerinin bile Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan'ın talimatıyla proje için çalıştığını en son olarak da "Biz Ebruyuz" isimli kardeşlik projesi gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Karabörk şunları kaydetti:
  "Proje kapsamında 95 farklı çocuk 4 dilde şarkılar ve türküler söyledi. Bu şiiri yazma fikri çocuklarımızın antrenmanları sırasında farklı renkler, farklı desenlerde çocuklarımızın adeta ebru gibi bir araya geldiklerinde aynı anlam için mücadele ettiklerini görünce, bu birliktelik birden bire kağıda dökülmüş oldu. Bizde bunu şiir olarak yazdık"

  "ŞİİRİ ORHAN AĞABEY CANLI YAYINDA OKUDU"
  Karabörk, şiirin daha geniş kitlelere kardeşlik mesajı vermesi için mücadele ettiklerini eşinin bu amaç doğrultusunda şiiri en güzel Orhan Gencebay'ın seslendireceğini söylediğinin altını çizerek, "İstanbul'a görev gereği gittiğimizde Orhan Gencebay ağabeyimizi ziyaret ettik. Aslında şiirin Orhan Gencebay tarafından okunması fikri eşim tarafından ortaya çıktı. Kendisi şiiri okuduktan sonra 'bunu Orhan Gencebay okumalı' dedi. Bende Orhan ağabeyi ziyaret ettim, şiiri gösterdim, anlattım, okudu, kendisi de şiiri aldı ve programında okudu. Neden Orhan ağabey, Orhan Gencebay, Hakkari'de de, Trabzon'da, Edirne'de de, Kars’ta da, Ankara'da da, Orhan Gencebay. Bu yüzden Orhan Gencebay. Canlı yayında özellikle milletimizi anlatan, milletimizin birlik ve beraberliğini anlatan şiir olması dolayısıyla zevkle okuyacağını söyledi. Zaten Orhan ağabey programda bunu bir mesaj olarak okumak istiyorum diye başladı ve şiirin tamamını okudu. Şiirden daha da önemlisi çocuklarımızdan, yavrulamızdan ülkemizden birlikteliğinden ve beraberliğinden bahsetti, bu bizim için ayrıca bir sanatçı yaklaşımına çok yakışan bir şeydi. Orhan ağabeyime çok yakıştı kendisine teşekkürlerimizi şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.
  Karabörk, Orhan ağabeyinin şiirin bestelenmesiyle ilgili bir yaklaşımı olmadığını, ama kendisine yakışanı yapacağını, onun her zaman kendisine yakışanı yaptığını söyledi.
  Karabörk, şair olmadığını ancak amatörce şiirler yazdığını "Biz Ebruyuz" şiirinden başka eşine yazdığı aşk şiirlerinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
  Karabörk'ün "Biz Ebruyuz" şiiri şöyle:
  "Düşman girdi Anadolu’ya, düşlediği yerden
  Gecikmedi direniş başladı İzmir, Maraş, Antep’ten
  Kahramanım yetişti imdada Selanik’ten
  Ay yıldız motifli ebruyuz biz
  Toplandı cihan yine bu sefer de
  Biliriz bu seferlerin evvelini de
  Boğdurmadı millet ruhunu Çanakkale’de
  Asım motifli ebruyuz biz
  Tüm insanlar kardeş imiş ezelde
  Çıksan da gökyüzüne, kalsan da yerde
  Mevlana isen ancak, girersin gönüllere
  Aşk motifli ebruyuz biz
  Kimi mimar, kimi şair, kimi kumandan
  Hepsini bir millette cem etmiş yaradan
  Kardeşlerimiz var Millet-i Sadıka’dan,
  Elif motifli ebruyuz biz
  Muhtacız sevginle şefkatine
  Değerin veremedi sana hiçbir felsefe
  İznin olmadan durmadık ibadete de
  Var motifli ebruyuz biz
  Onunla ağlayıp, onunla gülen
  Aç iken o, uykularını bölen
  Komşuyu akrabadan ileri gören
  Dost motifli ebruyuz biz
  Ali evinde canız
  Pir sultan’da canan
  Kerbela’da yas, yollarda iz
  Zülfikar’da ebruyuz biz
  Kayboldu insanlık, insan kurban etmekle
  Çürüyor organlar vücut gitmekte
  Bin yıldır Anadolu hepimize yetmekte
  Sevgi motifli ebruyuz biz
  Binbir çiçekten binbir buket
  Bu beldeye olmuş kısmet
  Rehberimiz Hazreti Muhammed
  Gül kokulu ebruyuz biz.î
 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.