SON DAKİKA
Hava Durumu

Tatar: Doğal afetlerde kayıplar önlenebilir

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, özellikle kentin güneyi ile Seyhan Baraj Gölü etrafındaki yerleşim alanlarında deprem zararlarının en aza indirilmesi için jeolojik ve jeoteknik etüdlerinin yapılması gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2013 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2013 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Tatar: Doğal afetlerde  kayıplar önlenebilir

p { margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 115%; widows: 2; orphans: 2; }p.western { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.cjk { font-family: "Calibri",sans-serif; font-size: 11pt; }p.ctl { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 11pt; } ADANA(İLKHABER) - Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Adana'da özellikle Güney yerleşim alanları ve Seyhan Baraj Gölü etrafındaki yerleşim alanları zemin iyileştirilmesi için potansiyel taşıyan alanlar olduğunu, bu alanlarda deprem zararlarının en aza indirilmesi için jeolojik ve jeoteknik etüdlerinin yanısıra zemin iyileştirme yöntemlerinin projelendirilerek uygulanmasının önem arz ettiğini söyledi.

ZEMİN İYİLEŞTİRME YÖNTEMLERİ ÖNEM ARZEDİYOR

JMO Adana Şube Toplantı Salonunda düzenlenen bilimsel toplantıda konuşan oda başkanı Dr. Tatar,”Jeoloji Mühendisliği uygulamaları maalesef 4 yıllık üniversite lisans eğitimi boyunca yeterince müfredatta yer almamaktadır. Bundan dolayı oda olarak meslektaşlarımıza meslek hayatında karşılaşabileceği bu tip teknik ve bilimsel uygulamalarda eksik kalan bilgi donanımlarının artırılmasına yönelik olarak bu tip eğitimleri periyodik aralıklarla vermekteyiz. Bu eğitimlerde oda-üniversite işbirliği ön plana çıkarak, konusunda uzman ve tecrübeli öğretim üyeleri, bilgilerini katılımcılara aktarma ve paylaşma şansı bulmaktadır. Bu eğitimlere kamuda, özelde ve laboratuarlarda çalışan meslektaşlarımız ile yeni mezun jeoloji mühendisleri ilgi göstererek katılım sağlamaktadır. Dört haftalık sunumlar olarak planladığımız “zemin iyileştirme” seminerlerinde, yeterli taşıma gücüne sahip olmayan zeminlerde, taşıma gücünün yükseltilmesi için uygulanacak projeler seminerimizin ana konusunu oluşturmuştur. Adana ilimizin özellikle güney yerleşim alanları ve Seyhan Baraj Gölü etrafındaki yerleşim alanları zemin iyileştirilmesi için potansiyel taşıyan alanlardır. Bu alanlarda deprem zararlarının en aza indirilmesi için jeolojik ve jeoteknik etüdlerinin yanısıra zemin iyileştirme yöntemlerinin projelendirilerek uygulanması önem arz etmektedir. Söz konusu alanlarda yürütülecek projelerin konunun uzmanları birlikte yürütülmesi konusunda belediyelerin gerekli hassasiyeti göstermesi zorunludur. Aksi takdirde olabilecek doğal afetlerde eksik yapılan veya yanlış uygulanan projelerin sonuçları istenmeyen kayıplara neden olacaktır” diye konuştu.

Zemin İyileştirme Seminerine konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Mühendis-Mimar Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altay ACAR, Özellikle Adana ve Ceyhan gibi büyük yerleşim alanlarında uygulanabilecek zemin iyileştirme yöntemleri ekonomiklik ve uygulanabilirliği açısından bilgi aktararak katılımcıları bilgilendirdi.

Doç. Dr. Altay Acar ayrıca dolgu uygulaması, jet enjeksiyonları, taş kolonlar ve filtre drenler olarak Zemin İyileştirmede uygulanabilecek projeleri sınıflandırarak, zemin ıslahı projelerinin zemin durumu ve deprem koşullarında nasıl projelendirileceğini anlatarak, İl genelinde yapılan hatalı uygulamalara da ayrıca örnekler verip, sanayi yapılarında yapılan başarılı uygulamalardan da bahsetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.