TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anadolu takvimindeki ‘kocakarı soğukları’ başladı

Yurdun çeşitli bölgelerindeki kar yağışı etkisiyle hava sıcaklığı düştü ve Anadolu takvimindeki ‘kocakarı soğukları’ başladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2024 06:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2024 07:12
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Anadolu takvimindeki ‘kocakarı soğukları’ başladı

Yurdun çeşitli bölgelerindeki kar yağışı etkisiyle hava sıcaklığı düştü ve Anadolu takvimindeki ‘kocakarı soğukları’ başladı. 

Meteoroloji uyarıları sonrası Ankara, Bingöl, Bitlis, Tatvan, Kastamonu, Kayseri, Yozgat ve  Elazığ gibi kentlerde kar yağışı etkili oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son açıklamaya göre de Doğu Anadolu Bölgesi'nde kuvvetli kar yağışı beklendiği belirtildi. Buna göre; Erzincan, Erzurum, Tunceli ve Bingöl için kuvvetli kar uyarısı yapıldı.

Yurdun çeşitli bölgelerindeki kar yağışının da etkisiyle hava sıcaklığı düştü, Anadolu takvimindeki ‘kocakarı soğukları’ başladı. 

Anadolu'nun bilgeliğinden süzülerek gelen ve bir kez daha doğanın ritmini hatırlatan halk takvimine göre 'kocakarı soğukları' dönemi, baharın gelişi müjdesini verirken, son bir kez kışın sert yüzünü de gösteriyor. “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” sözü de bu soğuklar için söyleniyor.

Kocakarı soğukları nedir?

Genellikle 7-8 gün süren bu dönemde, hava sıcaklıklarında ani bir düşüş yaşanıyor. Günlük ortalamalar mevsim normallerinin altına düşüyor ve geceleri dondurucu soğuklar hakim oluyor. Bazen kar yağışı da görülebilir. Hava sıcaklıkları, Mart ayının ortalarından itibaren istikrarlı bir şekilde yükselmeye başlar.

Bu ismin nereden geldiğine dair kesin bir bilgi olmasa da, birkaç farklı rivayet mevcut. Bir rivayete göre, eskiden bu soğukların gelmesiyle birlikte yaşlı kadınlar eklemlerinde ağrı hissetmeye başlardı. Bu nedenle bu döneme 'kocakarı soğukları' adı verildi. 

Soğuktan korunma uyarısı 

Uzmanlar ise "Sıcak giyinmeye özen gösterin. Soğuktan etkilenebilecek baş, boyun ve ellerinizi atkı, bere ve eldiven gibi aksesuarlarla koruyun. Bol sıvı tüketin ve bağışıklık sisteminizi güçlendirici besinler almaya özen gösterin. Dışarı çıkarken hava durumunu kontrol edin ve ani hava değişimlerine karşı hazırlıklı olun." uyarısı yaptı.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.