TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Veysel Konak: 65 yaş üstü aylıkları ile geçinemiyoruz

Temmuz 2024 itibarıyla 65 yaş aylığına yapılan zam, yaşlılık maaşı alanların geçim sorunlarını gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 16:36
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 16:36
Kaynak: Haber Merkezi
Veysel Konak: 65 yaş üstü aylıkları ile geçinemiyoruz

Son dönemde emekli ve memur maaşlarını yapılan zamların yetersizliği konusunda polemikler devam ederken, 65 yaş üstü vatandaşlar kendilerinin aldıkları aylıklara dikkat çekerek, nasıl geçineceklerini söyledi.

İLKHABER Gazetesinden Bayram Bulut'un haberine göre; Temmuz 2024'te 65 yaş aylığı için belirlenen yeni tutarlar, son açıklanan enflasyon rakamları doğrultusunda belirlendi. Güncelleme sonrası önceki aylarda 3504,84 TL olarak ödenen 65 yaş aylığı, yapılan zamla birlikte 4180,6 TL'ye yükseldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, sosyal güvenceden mahrum ve bakıma muhtaç kişilere verilen ‘yaşlılık’ aylığını alan vatandaş sayısı 2021 yılı verilerine göre 836 bin 665 kişi.

65 yaş üstü maaş alan Veysel Konak’da 500 lira ile bir ayda geçinmek zorunda bırakıldığından der yakındı.  Sosyal yardımlaşmadan 65 yaş üstü yaşlılık maaşı aldığını söyleyen Konak “Bize de geçinebileceğimiz bir zam yapmalarını istiyorum. Kimse bizim durumumuzu görmüyor. 3 bin 500 lira maaşla geçinmeye çalışıyoruz. Kimsenin aklına biz gelmiyoruz.  Ben İstanbul’da kalıyorum. Bir odalı bir yerde yaşıyorum. 2 bin lira kira veriyorum. 1000 lira elektrik su parası geliyor. Bana kalıyor 500 lira para kalıyor. Kimsenin aklına biz gelmiyoruz” diye konuştu.

Son yapılan zamla birlikte de alacağı rakamın geçinmesine yetmeyeceğini anlatan Konak, “Benim gibi çok kişi var. Gerçekten durumumuz kötü. Oymayan para ile geçinmeye çalışıyoruz. Tabi ki buna geçinme denirse. Yatalak arkadaşlarımız var. Aileleri olanlar var. Bunlara belki bakılıyor. Bakıcı burası da veriliyor ama benim gibi bakıma muhtaç olmayan, ancak yaşlılık nedeniyle çalışamayan ve kirada oturan kimsesiz çok sayıda insan var. Bizlere de insanca yaşayabileceğimiz zamların yapılmasını istiyoruz” dedi.

65 YAŞ MAAŞINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

1. 65 yaşını doldurmuş olan,

2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,

3. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

4. 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

65 YAŞ AYLIĞI NE ZAMAN ÖDENİR?

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmekte.

Bakanlık tarafından katsayının belirlenmesinden sonra nihai ücret tutarı belli olacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.