TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

9. Yargı Paketi nedir ve neleri kapsıyor?

TBMM'ye sunulan 9. Yargı Paketi, icra ve iflas kanunu değişiklikleri, parasal sınırların yeniden değerlemesi, hakim ve savcı yardımcılığı mülakatı ve medeni kanunda düzenlemeleri içeriyor. İşte 9.yagı paketi nedir ve neleri kapsıyor cevabı...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2024 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2024 19:00
Kaynak: Haber Merkezi
9. Yargı Paketi nedir ve neleri kapsıyor?

Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, yargı sisteminde önemli değişiklikler öngörüyor.

9. Yargı Paketi Neleri Kapsıyor?

İcra ve İflas Kanunu Değişiklikleri:

Elektronik ortamda açık artırma suretiyle satışta teklifler arasındaki fark, satışa çıkarılan malın muhammen kıymetinin binde beşinden ve her halde 1000 Türk lirasından az olamayacak. Açık artırma süresinin son 10 dakikası içinde yeni bir teklif verilmesi halinde açık artırma 3 dakika uzatılacak. Uzama sürelerinin toplamı bir saati geçemeyecek.

Parasal Sınırlar ve Yeniden Değerleme:

İstinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artış, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay'ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacak.

Anayasa Mahkemesi İptal Kararları:

Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılacak. Adli yardım ödeneğinin barolar arasındaki dağıtımında, her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 30'u o ilde bulunan barolar arasında eşit olarak, kalanı ise o ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölünerek dağıtılacak.

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı Değişiklikleri:

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nda soru sorulacak alanlara yeni hukuk alanları eklenebilecek. Soru sayısı 100'den 120'ye çıkarılacak.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki Değişiklikler:

Konusu 31 bin Türk lirasını geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında verilen kararlar kesin olacak ve istinaf yoluna başvurulamayacak.

Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı:

Hakim ve Savcı Yardımcılığı mülakatına çağrılacak aday sayısında değişiklik yapılacak. Mevcut kanun hükmüne göre iki katı fazlası çağrılırken düzenlemeyle ilan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülakata çağrılacak.

Yediemin Otoparklarında Sahipleri Tarafından Teslim Alınmayan Araçların Satışı:

Bu durumdaki araçların sicilinde bulunan satılamaz, devredilemez, haciz, ihtiyati haciz, rehin gibi şerhler için ilgili kurumlara satış bildirilecek ve satış işlemlerine başlanacak.

Kamulaştırma Kanunu'na Ek Madde:

Mülga 6830 sayılı İstimlak Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 8 Ekim 1956 tarihine kadar, kamulaştırma işlemlerine dayanmaksızın kamulaştırma kanunlarının amacına uygun olarak fiilen kamu hizmetine tahsis edilmiş olan taşınmazlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları adına tahsis tarihinde kamulaştırılmış sayılacak.

Türk Medeni Kanunu'nda Düzenlemeler:

Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alacak. Kadın evlendirme memuruna veya nüfus idaresine yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilecek.

Hakaret Suçunda ve Uzlaştırmada Yeni Düzenlemeler:

Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliklere göre, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılarak önödeme kapsamına alınacak.

Vakıflar Kanunu'nda Düzenlemeler:

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Harçlar Kanunu'nda sayılan yargı harçlarından muaf olacak ve teminat gösterme zorunluluğu olmayacak.

Arabuluculuk Düzenlemeleri:

Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'ndaki değişikliklere göre, arabuluculuk faaliyetinde geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmayan taraflar için yaptırımlar uygulanacak.

Yeni yargı paketinde yer alan düzenlemelerle toplumda "yapanın yanına kar kaldı" algısının önlenmesi hedefleniyor. Teklif, yargı sisteminde daha etkin ve adil uygulamalar için önemli değişiklikler içeriyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.