TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Neden milli yas ilan edildi? Ülkemizde ilan edilen milli yas kaç gün sürecek?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonucu Türkiye'de 1 günlük milli yas ilan edildi. Yas kapsamında bayraklar yarıya indirildi ve taziye dilekleri iletiliyor. Milli yas nedir, neden ilan edilir gibi soruların cevabını merak eden vatandaş haberin detaylarını inceleyebilir...

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2024 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.05.2024 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
Neden milli yas ilan edildi? Ülkemizde ilan edilen milli yas kaç gün sürecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle Türkiye'de 1 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Helikopter kazasından sonra İran makamlarıyla iletişime geçerek arama kurtarma faaliyetlerine destek vermek için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ülkemizde 1 günlük yas ilan edilmesini kararlaştırdık," dedi.

Milli Yas Nedir?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bir bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gündür. Önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilen ulusal yas, aynı zamanda doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ilan edilebilir. Milli yas ilan edilen günlerde bayrakların yarıya indirilmesi ve eğlence programlarının iptal edilmesi yaygın bir uygulamadır.

Milli Yas İlan Edildiğinde Ne Olur?

Milli yas ilan edildiğinde, ülke genelinde bayraklar yarıya indirilir ve eğlence programları iptal edilir. Ancak, milli yas günleri resmi tatil niteliği taşımadığı için okullar ve iş yerleri açık kalır. Bu nedenle öğrenciler eğitimlerine devam ederler ve çalışanlar işlerine giderler.

Milli Yas ve Bayrakların Yarıya İndirilmesi Geleneği

Milli yaslarda bayrakların yarıya indirilmesi geleneği, eski deniz savaşlarına kadar uzanmaktadır. Savaş sonrası yenilen gemi, galip tarafın bayrağını asarken, kendi bayrağını yarıya çekerek üstte yer bırakmak zorundaydı. Günümüzde, hangi ulustan olursa olsun, denizde birbirinin yanından geçen gemilerin geçiş süresince bayraklarını yarıya indirmesi bir saygı ifadesi olarak devam etmektedir. Türkiye'de de milli yas ilan edildiğinde bayraklar yarıya indirilir.

Ülkemizde neden milli yas ilan edildi?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler, 19 Mayıs'ta meydana gelen helikopter kazasında hayatını kaybetmişti. Bu üzücü olay sonrasında Türkiye, İran halkının acısını paylaşmak ve taziye dileklerini iletmek amacıyla 1 günlük milli yas ilan etti. Bayraklar yarıya indirildi ve resmi kurumlar ile halk, yas ve anma eylemlerinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.