TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#bayram

İLKHABER-Gazetesi - bayram haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, bayram haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

1 Mayıs günü ne oldu? Emek ve Dayanışma Günü tarihçesi Haber

1 Mayıs günü ne oldu? Emek ve Dayanışma Günü tarihçesi

1 Mayıs İşçi Bayramı, işçilerin günlük çalışma süresinin düşürülmesi için verdiği mücadeleden doğmuştur. Dünya genelinde bir asırdan fazladır emek ve işçi bayramı olarak kutlanmaktadır. Osmanlı'da 1 Mayıs ilk kez 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman işçilerince kutlandı, ardından 1912 yılında İstanbul'da kutlamalar gerçekleşti. İşçi Bayramı, emeğin değerini vurgulayarak işçilerin hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bir çağrı niteliğindedir. 1 Mayıs günü ne oldu? 1880’li yıllarda, işçilerin çalışma koşulları oldukça kötüydü. Çocuk işçiliği yaygındı ve iş günleri 14-15 saate kadar uzuyordu. Bu dönemde işverenlerin hızla büyümesine rağmen, işçilerin temel hakları tanınmıyordu. İşte bu zor şartlar altında, 1881'de kurulan Örgütlü Meslek ve Emek Birlikleri Federasyonu, "8 saatlik iş günü" mücadelesini ülke geneline yaymaya başladı. ABD'nin Chicago kentinde 1886 yılında yaşanan olaylar, 1 Mayıs'ın tarihinde önemli bir dönemeç oluşturur. 40 bin tekstil işçisinin grevi, şiddetle bastırıldı ve birçok işçi yaşamını yitirdi. Ancak bu saldırılar işçi sınıfının mücadelesini körükledi. ABD ve Kanada'da sendikaların öncülüğünde 1 Mayıs 1886’da yaklaşık 350 bin işçi greve çıktı. Bu mücadele, işverenlerin karşı tepkisini çekti ve Chicago'da grev kırmak için saldırılar düzenlendi. İşverenler, sokak çeteleriyle işbirliği yaparak işçilere saldırdı. Ancak işçilerin topyekün isyanı durmadı. Türkiye'de 1 Mayıs ilk kez ne zaman kutlandı? 1 Mayıs, Türkiye'de de önemli bir tarihe sahiptir. İlk kez Osmanlı döneminde 1905 yılında İzmir'de kutlanmaya başladı. Ancak uzun yıllar boyunca yasaklarla karşılaştı. 1 Mayıs'ın resmi olarak kutlanması ise 1923 yılında gerçekleşti. Türkiye'de de 1 Mayıs coşkulu kutlamalara sahne oldu, ancak zaman zaman yasaklarla karşılaştı. 1977'de Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs programında yaşanan saldırıda 37 kişi yaşamını yitirdi. Bu olayın ardından, 12 Eylül askeri darbesiyle birlikte 1 Mayıs bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı. Ancak 1 Mayıs, yıllar sonra 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" adıyla tekrar resmi tatil ilan edilerek, coşkuyla kutlanmaya başlandı. 1 Mayıs, işçi sınıfının mücadelesinin bir simgesidir ve dünya genelinde emek ve dayanışma günü olarak kutlanmaktadır.

Adana, Mersin ve Hatay'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu Haber

Adana, Mersin ve Hatay'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkusu

Adana, Mersin ve Hatay'ın ilçelerinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli programlar düzenlendi. Adana'nın Kozan ilçesinde, Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhuriyet Parkı'nda devam eden kutlamalarda, halk oyunları gösterileri sunuldu, şiirler okundu. Aladağ ilçesindeki kutlamalarda Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Aladağ Millet Bahçesi'nde devam eden etkinliklerde öğrenciler hazırladıkları gösterileri sundu, şiirler okudu. - Mersin Mersin'in Silifke ilçesindeki Anıt Meydanı'nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okundu. Programda, Türk öğrenciler halk oyuncuları gösterisi sundu, Rus öğrenciler de ülkelerine özgü oyunlar oynadı. Gülnar ilçesindeki kutlamalarda da Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çeşitli gösteriler yapıldı. Tarsus ilçesinde, Cumhuriyet Alanı'nda tören gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulan programda, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı'nın okundu. Erdemli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, dezavantajlı çocuklar için etkinlik düzenlendi. Programa katılan çocuklar, ekiplerin kontrolünde havalı silahlarla atış yapıp çeşitli oyunlar oynadı. - Hatay Hatay'ın İskenderun ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz tarafından, Atatürk Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. İskenderun Belediye Kültür Sarayı'nda devam eden kutlama programında öğrenciler hazırladıkları çeşitli gösterileri sundu. Dörtyol ilçesindeki kutlamalarda, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin halk oyunları gösterisi sunup şiirlerin okunduğu tören, yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verilmesiyle tamamlandı. Samandağ ilçesindeki kutlamalarda kaymakamlık önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Ardından kutlama alanına geçen katılımcılar, burada öğrencilerin hazırladığı çeşitli gösterileri izledi. Arsuz ilçesindeki kutlamalarda, Uluçınar Mahallesindeki Atatürk Anıtı'na İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yanmaz tarafından çelenk sunuldu. Ardından lunapark alanına geçen katılımcılar, çocuklarla birlikte eğlenceli aktiviteler yaptı. Belen ilçesindeki kutlamalarda, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı'na İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Ayvazoğlu tarafından çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde 29 ülkeden 500 çocuk buluştu Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Çocuk Şenliği'nde 29 ülkeden 500 çocuk buluştu

Dünyanın uluslararası ilk çocuk şenliği TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin 46’ncısı, başkent Ankara’da düzenlendi. Bu yılki ana teması “Dünya Çocukları Barış İçin El Ele” olarak belirlenen şenliğe, 29 ülkeden 500 çocuk katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya uygulaması "X" üzerinden yaptığı açıklamada, "23 Nisan Millî Egemenlik ve Çocuk Bayramımız vesilesiyle 29 farklı ülkeden 500’e yakın evladımızı Dünya Çocukları Barış İçin El Ele Verdi temasıyla Türkiye’de misafir ettik. Tüm çocuklarımızla birlikte bu yılın onur konuğu olan Filistinli çocuklarımızı gözlerinden öpüyorum." ifadelerini kullandı. 29 ÜLKEDEN KATILIM: TRT ULUSLARARASI 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ'NDE FİLİSTİN ONUR KONUĞU TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne Arnavutluk, Azerbaycan, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Estonya, Filistin, Gagauz Özerk Yeri, Güney Afrika, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna, Venezuela ve Türkiye katıldı. Ayrıca, Gazze'de 7 Ekim 2023'ten bu yana yaşanan olaylar nedeniyle Filistin, bu yıl şenliğin onur konuğu olarak belirlendi. Filistinli çocukların katılımı, şenlikte barış ve dayanışma mesajlarının öne çıktığı bir atmosfer oluşturdu. TRT ULUSLARARASI 23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ: KÖKLERİ VE GELİŞİMİ 1979 yılında TRT tarafından dünya çocuklarını bir araya getirmek amacıyla hayata geçirilen TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, beş ülkenin katılımıyla başladı. Coşkusu ve kapsayıcı mesajlarıyla dikkat çeken bu organizasyon, kısa sürede dünyanın gözdesi haline geldi. 1979-2000 yılları arasında Ankara'da kutlanan şenlik, sonraki yıllarda Türkiye'nin farklı büyük şehirlerine yayılarak İstanbul, Antalya, İzmir, Bursa, Konya, Gaziantep gibi şehirlerde gerçekleştirildi. Her yıl büyüyen ve genişleyen şenlik, çocukları eğlenceli etkinliklerle bir araya getirerek uluslararası dostluk ve barış mesajları verdi. Ancak, dünya çapında yaşanan pandemi nedeniyle son birkaç yılda fiziksel olarak kutlanmasına ara verilen TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, geçtiğimiz yıl da ülkemizde yaşanan deprem felaketi sebebiyle "Dünya Çocukları Türkiye İçin Tek Yürek" temasıyla deprem mağdurları ve uluslararası çocukların katılımıyla gerçekleştirilmişti. Bu şekilde, şenlik, sadece eğlence ve kutlama değil, aynı zamanda dayanışma ve destekleme amacıyla da önemli bir platform haline gelmiştir.

CHP Adana İl Başkanlığı'ndan 23 Nisan kutlaması Haber

CHP Adana İl Başkanlığı'ndan 23 Nisan kutlaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı coşkulu bir şekilde kutladı. Atatürk Parkı'nda gerçekleştirilen kutlama programı, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Programda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemine vurgu yapan konuşmalar yapıldı ve milli marşlar çalındı. CHP Adana İl Yönetimi, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana Milletvekilleri Orhan Sümer ve Ayhan Barut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, ilçe başkanları, yöneticiler, kadın ve gençlik kolları, meclis üyeleri ve çok sayıda partili etkinliğe katıldı. Törenin havası oldukça coşkulu ve neşeli geçen programda CHP Adana İl Başkan Vekili Mete Çelebi, konuşmasında 23 Nisan'ın Türk halkının egemenliğini ilan ettiği önemli bir tarih olduğunu vurgulayarak, "Bugün bir cihan husumete karşı kıyam eden Türkiye halkının Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni vücuda getirme hususunda gösterdiği harikayı ifade eder." dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla önemli bir açıklama yaptı. Başkanlık, bağımsızlık mücadelesinin temellerinin atıldığı ve gençliğe armağan edilen bu özel günde, Türkiye'nin kurtuluş sürecini ve Cumhuriyet'in kuruluşunu hatırlatarak gelecek nesillere sahip çıkma kararlılığını dile getirdi. CHP Adana İl Başkanlığı’nın basın açıklaması şu şekilde: “19 Mayıs 1919’da Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan bağımsızlık mücadelemiz, düşman çizmesi altında ezilmeyi kabul etmeyen ve esareti reddeden milletimizin yüzyıla damga vurmuş direnişidir. Bu direnişin sonraki adımlarında, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarının önderliğinde Havza Genelgesi ile her şeyini kaybetmek üzere olan milletimize çağrı yapılmıştır.  Ardından Amasya Genelgesi’nde ilk kez ulusal egemenlik kavramıyla işaret verilmiş, sonrasında Erzurum Kongresi ile manda ve himaye reddedilmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilk Kurultayımız kabul ettiğimiz Sivas Kongresi ile mücadelenin vatan sathına yayıldığı ilan edilmiştir. 1919 yılının son 6 ayında yaşanan bu dönüm noktaları, yok edilmek istenen bir milleti tekrar ayağa kaldırmanın ilk aşamasıdır. Bu sürecin sonunda, Anadolu’nun merkezinde yer alan Ankara’da Cumhuriyetimizin ilk tohumları atılmış; 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açılarak, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ve millet iradesinin üzerinde hiçbir gücün yer almadığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Ve dünyada eşi olmayan bir şekilde, Ulusal Egemenlik Bayramı Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Cumhuriyeti gençlere emanet eden Atatürk, ulusal egemenlik bayramını da çocuklara armağan ederek, genç Cumhuriyeti genç nesillerle geleceğe taşımıştır. Bugün, 23 Nisan’ın 104. yıl dönümünde, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. 31 Mart Yerel Seçimlerinden halkın büyük desteği ve teveccühüyle Türkiye’nin birinci partisi olarak çıkan partimiz, üstlendiği büyük sorumluluğun gereklerini yerel yönetimleriyle her kentte, partimizin her kademesiyle Türkiye’nin her bir köşesinde kararlılıkla yerine getirecektir. Bizlere güvenen milletimize söz veriyoruz, Kuruluş ve kurtuluşun partisi Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye siyaseti için yeni bir dönemin başladığı bu yeni dönemde, ulusal egemenliğin ve halk iradesinin tartışmasız biçimde tecelli ettiği ve korunduğu düzeni kurma ve koruma görevini mutlaka yerine getirecektir. Biliyoruz ki, Cumhuriyetimiz kimsesizlerin kimsesidir. Meclisimiz milletin meclisidir. Ülkemiz gençlere emanettir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı coşkuyla kutluyor, kurucumuz Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarına; Cumhuriyetimizin ve ülkemizin dününü, bugünlerini ve yarınlarını var eden kurucu iradeye şükranlarımızı sunuyoruz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.