TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Erken Emeklilik

İLKHABER-Gazetesi - Erken Emeklilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erken Emeklilik haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bu meslekleri yapana piyango vurdu! 40 meslek yıllarca beklemeden erken emekli olacak Haber

Bu meslekleri yapana piyango vurdu! 40 meslek yıllarca beklemeden erken emekli olacak

SGK, Türkiye’deki zorlu iş koşullarına maruz kalan işçilere destek olmak amacıyla önemli bir adım attı. Son düzenlemeyle birlikte, 40’tan fazla meslek grubundaki çalışanlar için erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Bu düzenleme, demir-çelik fabrikalarında çalışanlardan madenciler ve sağlık çalışanlarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. SGK’nın yeni düzenlemesi, 88 günden başlayarak 800 güne kadar erken emeklilik imkanı sunuyor. Bu kapsamda, zorlu çalışma koşullarına maruz kalan meslek gruplarındaki işçiler, standart emeklilik yaşının çok öncesinde mesleklerinden emekli olabilecekler. Yeni sistem, meslek gruplarına özel olarak farklı prim gün sayıları öngörüyor. YÜKSEK RİSK TAŞIYAN MESLEKLER İÇİN EMEKLİLİK HAKKI Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapmış olduğu açıklamada, zorlu şartlarda çalışan tüm meslek gruplarının emeklilikte eşit haklara sahip olacağını vurguladı. Yeni düzenleme ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üyeleri arasındaki ayrımın kalkmasıyla, herkes için erken emeklilik yolu açılmış oldu. Yeni emeklilik düzenlemesi, özellikle yüksek risk taşıyan ve sağlık açısından tehlikeli olan meslekleri içeriyor. Bunlar arasında demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, madenciler, asit ve cıva üretimi yapan fabrikalardaki işçiler, radyoaktif işlerde çalışanlar gibi meslek grupları bulunuyor. Bu yeni SGK düzenlemesi, ağır fiziksel ve psikolojik koşullarda çalışanların emeklilik haklarında önemli iyileştirmeler getiriyor. Emeklilik yaşını düşüren ve prim gün sayısını azaltan bu düzenleme, uzun yıllar boyunca zorlu koşullarda çalışanların daha erken bir şekilde emekli olmalarını sağlayacak şekilde tasarlandı. Kamuoyuna duyurulan bu yeni politika, çalışma hayatında adaletin sağlanması ve çalışanların haklarının korunması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İşte 'yıpranma payı' sayesinde erken emekli olunabilecek sektörler Haber

İşte 'yıpranma payı' sayesinde erken emekli olunabilecek sektörler

İbrahim Baysal (İLKHABER)- Türkiye'de milyonlarca kişi emekli olacağı günü sayarken Sosyal Güvenlik Kurumu, ''yıpranma payı'' ile erken emekli olabilecek meslekleri açıkladı. Bu haktan faydalanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Peki, erken emeklilik için gerekli şartlar neler? Sizler için araştırdık... Erken emeklilik için gereken şartlar Erken emekli olunabilen birçok meslek grubu bulunuyor. Ağır işlerde çalışanlar her yıl için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı meslekler ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanıyor. Bu tarz iş kollarında çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı koşullar bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, istenen prim gün sayısını doldurmak. Süreyi dolduramayanlar bu kapsam içerisine dâhil edilmiyor. Yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin 1800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3600 gün fiili hizmet süresine tekabül ediyor. Hangi Meslek Grupları Yıpranma Payıyla Erken Emeklilik Hakkından Yararlanabiliyor? Mesleklerin çeşidine göre yıpranma hakkı süresi değişiklik gösteriyor. Bazı meslek grupları bu haktan yılda 180 gün faydalanabilirken bazıları da 60 ila 90 gün arasında yararlanabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumunun açıkladığı meslekler ise şöyle: 180 Gün Faydalananlar: - Madencilik ve yeraltı işleri 90 Gün Faydalananlar: - Cıva üretimi işleri, - Asit imalatı yapan atölye ve fabrikalar, - Sahil Güvenlik Komutanlığı, - Emniyet, polis ve MİT mensupları, - TBMM yasama organı üyeleri, - Radyoaktif işlerde çalışanlar, - Türk Silahlı Kuvvetleri, - Demir ve çelik fabrikalarında çalışanlar, - Ceza İnfaz Kurumu personelleri, - Basın ve gazetecilik işlerinde görev yapanlar, - TRT’de haber hizmetinde görevli olanlar, - Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar. 60-90 Gün Faydalananlar: - Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, - Su altında çalışmayı gerektiren işlerde görev yapanlar. 60 Gün Faydalananlar: - Alüminyum, kok, döküm ve çimento fabrikaları işçileri, - Hemşireler, - Ebeler, - Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlar, - Termik santrallerde görev yapanlar, - İtfaiye ve yangın söndürme işlerinde görevli olanlar, - İhtiyat pilotları, - Diş doktoru, - Hasta bakıcı hemşireler, - Toplum sağlığı teknisyenleri, - Eczacılar, - Doktorlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.