TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Narenciyede yeşillenme hastalığına karşı acil çağrı

KKTC'deki narenciye bahçelerinde görülen yeşillenme hastalığına karşı Türkiye’de acil önlem alınması konusunda çağrıda bulunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 09:07
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 09:12
Kaynak: İBRAHİM BAYSAL
Narenciyede yeşillenme hastalığına karşı acil çağrı

KKTC'deki narenciye bahçelerinde görülen yeşillenme hastalığına karşı Türkiye’de acil önlem alınması konusunda çağrıda bulunuldu.

Narenciyede yeşillenme hastalığı, Candidatus Liberibacter asiaticus adlı bakterinin narenciye ağaçlarında oluşturduğu bir hastalık olarak bilimniyor. Bu bakteri, narenciye ağaçlarında bulunan özellikle psyllid adı verilen bir tür böcek tarafından taşınıyor. Hastalık genellikle narenciye ağaçlarının yaprakları, çiçekleri ve meyveleri üzerinde belirtiler gösteriyor.

Yeşillenme hastalığının belirtileri arasında yapraklarda anormal sararmalar, düzensiz büyüme, yeşilimsi renk değişiklikleri, meyve boyutunda küçülme, acı tat veya acımsı tat, meyve etinde yeşil lekeler veya bölümler bulunuyor. Bu hastalık genellikle ağaçlarda büyüme zayıflığına ve meyve veriminde azalmaya neden oluyor. Meyve kalitesi de ciddi şekilde etkileniyor.

Yeşillenme hastalığı, narenciye endüstrisi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Hastalıklı ağaçlar kesilip imha edilmezse yayılıyor ve üretimi büyük ölçüde azaltıyor. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için genellikle mücadele stratejileri uygulanıyor, bu stratejiler arasında hastalıklı ağaçların tespit edilip hızlıca imha edilmesi, hastalığın taşıyıcısı olan böceklerin kontrol altına alınması ve sağlıklı ağaçların korunması yer alıyor.

Barut: Yeşillenme hastalığına karşı Türkiye'de acil önlem alınmalı

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut da, KKTC'de narenciye bahçelerinde görülen yeşillenme hastalığına karşı acil önlem alınması konusunda acil çağrıda bulundu.

Barut, hastalığın KKTC’den Türkiye'ye sıçramasından endişe duyduğunu belirterek, bu ciddi risk karşısında önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

Hastalığın, turunçgil ürünlerinde en tehlikeli ve çözümü olmayan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Barut, “Dünyada birçok ülkede görülen bu hastalığın vektör böceği 2005 yılında ABD'nin Florida eyaletinde ortaya çıktı. Hastalık ABD'de görüldükten 3 yıl sonra narenciye ağaçlarını etkilemeye başladı ve Florida'nın narenciye üretiminin yüzde 80'i yok oldu. Bu nedenle, ülkemizde yaklaşık 10 milyon insanın geçim kaynağı olan narenciyenin yok olmaması ve Türkiye'nin Akdeniz ülkesi kimliğinin korunması için, bu zararlı böceğin bulunduğu KKTC'den gelen tüm narenciye, enginar ve kesme çiçek ithalatı ile transit geçişini durdurmalıyız" dedi.

Kaynak: İBRAHİM BAYSAL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.