TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alıcı: Görme engellilerin Adana sokaklarında dolaşması imkansız

Altı Nokta Körler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Osman Alıcı, görme engelli vatandaşların yaşadıkları sorunlara değindi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2024 14:20
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2024 21:04
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Alıcı: Görme engellilerin Adana sokaklarında dolaşması imkansız

7-14 Ocak tarihleri arasını kapsayan "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası"yla ve görme engellilerin sorunlarıyla ilgili Altı Nokta Körler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Merkez Başkan Yardımcısı Osman Alıcı bilgiler verdi.

Tüm engelli vatandaşların sorunları olduğunu dile getiren Alıcı, bu sorunları yaşayanların başında görme engelliler geldiğini söyledi.

ALICI: DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ? BU DÖNEMDE HENÜZ OTOBÜSLERİMİZDE SESLİ SİSTEMİMİZ YOK

Yaklaşık 40 yıldır engelli aktvisti olduğunun altını çizen Alıcı, “Türkiye'de kanuni yönden yazılı olarak birçok şeyimiz var. Ama önemli olan o kanunları çıkartmak, kabul etmek değil. O kanunları uygulayabilmek önemli. Mesela Adana gibi bir şehirde, zamanında Türkiye'nin 4. büyük şehriydi. Bugün herhalde 16’ya düşmüş. Adana'da engellilerle ilgili hemen hemen hiçbir şey yok diyebilirim. Düşünebiliyor musunuz? Bu dönemde henüz otobüslerimizde sesli sistemimiz yok. Işıklarımızda birkaç nokta hariç sesli sinyalizasyon sistemi yok. Duraklarımız engellilerin araçlara inip binmesi için hiç uygun değil” dedi.

ALICI: HALK OTOBÜSLERİMİZ BAŞIMIZIN BELASI. BÜTÜN ENGELLİLERE ZORLUK ÇIKARIYORLAR, ALMIYORLAR, BEDAVACILAR DİYE AŞAĞILIYORLAR, DURAKLARDA GÖRDÜKLERİ ZAMAN GELİP GEÇİYORLAR

Görme engelli vatandaşların Adana sokaklarında dolaşamayacağını kaydeden Alıcı, “Girin bir pazarlar caddesine, çarşı tarafına bırak körü gören insan düzgün dolaşamıyor” diye vurguladı.

Bugün Adana’da en bilinen, herkesin mutlaka geçtiği yerin Atatürk Caddesi olduğunu bildiren Alıcı, konuşmasının devamını şöyle sürdürdü:

“Atatürk Caddesi'nde 1-2 yere göstermelik olarak sarı çizgiler çekilmişti. Onlar da sökülmüş. Çünkü Adana'da yapıştırma sarı çizgiler tutmuyor. Bunun yerine taşlarla imal edilmiş çizgileme işlerinin yapılması lazım. Zaten halk otobüslerimiz başımızın belası. Bütün engellilere zorluk çıkarıyorlar. Almıyorlar. Bedavacılar diye aşağılıyorlar. Duraklarda gördükleri zaman gelip geçiyorlar.”

ALICI: BİZİMLE İLGİLİ KARARLARI BİZLERİN ALMASI LAZIM

Alıcı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü:

“Adana gibi bir şehirde bize rağmen kararlar alınıyor. Oysa bizimle ilgili kararları bizlerin alması lazım. Engelliler Şubesi’ne müdür atanıyor Adana'da. Hiçbir engelli kuruluşunun haberi yok. Hiçbir engelli örgütünün haberi yok. Bize sorulan bir şey yok, sahayla ilgili bir şey bilmezler. Dolayısıyla biz kendi sorunlarımızla kendimiz boğuşuyoruz. Engelli örgütleri arasında da bir dayanışma. Engelli örgütleri de nerede bir çuval erzak var, nerede bir çuval koli var, onun peşine düşmüş gidiyorlar. Gerçek anlamda bir engelli örgütü de mücadelesi de yok.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.