TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Az bilinen Fitness terimleri

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 13:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Az bilinen Fitness terimleri

İbrahim Baysal

(HABERMERKEZİ)- Sağlıklı yaşam ve fiziksel form için giderek daha popüler hale gelen fitness dünyası, kendi jargonuyla dolu bir alan haline gelmiştir. Fitness'ta kullanılan terimler, egzersiz programları, antrenman yöntemleri ve vücut geliştirme gibi konularda anlam ifade etmektedir. İşte fitness dünyasında sıkça duyulan ve kullanılan bazı terimler:

Reps (Repetitions): Bir egzersizi tamamlamak için yapılan tekrar sayısını ifade eder. Örneğin, "10 reps" ifadesi, bir egzersizi 10 kez tekrarladığınızı gösterir.

Sets: Bir egzersizde yapılan tekrarların gruplandırılmasıdır. Örneğin, "3 sets of 12 reps" ifadesi, bir egzersizi 3 kez tekrarlayıp her tekrarda 12 hareket yapmanız gerektiğini gösterir.

Cardio: Kardiyo egzersizleri, kalp ve solunum sistemini güçlendirmek ve yağ yakımını artırmak için yapılan egzersizlerdir. Koşu, bisiklet, yüzme gibi aktiviteler bu kategoriye girer.

HIIT (High-Intensity Interval Training): Yüksek yoğunluklu interval antrenmanı anlamına gelir. Kısa sürelerde yoğun egzersizlerle aralıklı olarak çalışırken dinlenme süreleri verimliliği artırmayı hedefler.

Rep Range: Bir egzersizdeki tekrar sayısının belirli bir aralığıdır. Örneğin, "8-12 rep range" ifadesi, bir egzersizi 8 ile 12 tekrar arasında yapmanız gerektiğini belirtir.

Form: Bir egzersizi doğru ve kontrollü bir şekilde yapmak için vücut pozisyonu ve hareket tekniğidir. Doğru form, sakatlanma riskini azaltır ve egzersizin etkinliğini artırır.

Superset: İki farklı egzersizi aralıksız olarak yapma tekniğidir. Genellikle birbiriyle çalışan kas gruplarının hedeflendiği egzersizlerde kullanılır.

Rep Max (RM): Bir egzersizde en fazla ağırlıkla yapılan tekrar sayısıdır. Örneğin, "1RM" ifadesi, bir egzersizi en fazla ağırlıkla yalnızca bir kez yapabilme yeteneğinizi ifade eder.

Plateau: Egzersiz programında ilerlemenin durduğu veya yavaşladığı noktadır. Bu durumda antrenman programını değiştirmek veya zorluğu artırmak önemlidir.

Warm-up: Antrenmandan önce yapılan hafif egzersizler ve esneme hareketleriyle vücudu hazırlama sürecidir. Kasları ve eklem hareketliliğini artırarak sakatlanma riskini azaltır.

Abdominal: Karın ile ilgili olan. Karın kaslarının da sık sık abdominal olarak adlandırıldığını görebilirsiniz.

Abdüksiyon: Orta hattan uzaklaşma.

Aerobik: Uzun süreli olan ve düşük-orta şiddette yapılan çalışmalardır.

Agonist: Kas kasılmasında doğrudan çalışan kas. Örneğin, leg extension hareketinde agonist kas quadriceps femorisdir.

Ağır yüklenmeler: 1 RM’nin %80 üstü ile yapılan çalışmalardır.

Akut: O an meydana gelen.

Antrenman günlüğü: Antrenmanda gerçektirilmiş olan çalışmaların gelişimini vb. durumları kaydetmek için kullanılan belge, dosya, not alma…

Antrenman: Üst düzey bir verimlilik, istenilen özelliklerin geliştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar.

Anterior: Önde, ön tarafta bulunan.

Aşırı yüklenme: Kuvveti arttırmaya yönelik olan yüklenmeler.

Bench: Bank anlamında kullanılır. Örneğin, gym salonlarında bulunan düz banklar.

Bench Press: Benche yatarak göğüs üzerinden halteri iterek yapılan bir egzersiz.

Bioenerji: Vücudun besinlerden karbonhidrat, yağ ve protein gibi öğeleri enerji kullanabilir bir biçimde dönüştürme süreci.

Biyolojik yaş: Cinsel olgulaşmaya bağlı olan yaş. Kötü yaşam tarzı ve olumsuz durumlar olumsuz açıdan bunu etkilemektedir.

Biceps: İki başlı anlamına gelir. Genellikle insanlar kol kaslarını düşünür fakat vücudumuzda başka iki başlı kaslar da vardır.

Bodybuilding: Vücut geliştirme; kas kütlesinin artırılması ve simetrik bir görünüme ulaşma.

DeadliftYerdeki halterin bele kadar kaldırıldığı, kalça ve sırtı çalıştıran egzersiz.

Dorsi: Sırt.

Fleksiyon: Bükme. Örneğin biceps (pazu) kasınızı en aşağıdan yukarıya doğru bükmeniz.

Hitching: Aksama, aksaklık, aksilik anlamında kullanılır.  Örneğin Deadlift egzersizini uygularken dizlerden destek olarak veya ağırlığı sıçratarak kaldırmaya çalışmak.

Kalori: Ölçü birimidir, besinin enerji değerini belirlemek için kullanılır.

Kortizol: Stress anında vücudun salgıladığı bir hormon.

Makro cycle (döngü): Süresi ortalama 6-8 hafta olan antrenman periyodu.

Fitness dünyası sürekli olarak gelişmekte ve yeni terimler ortaya çıkmaktadır. Bu terimlerin anlamlarını bilmek, egzersizlerinizi daha etkili bir şekilde yapmanıza ve spor salonunda daha bilinçli hareket etmenize yardımcı olacaktır.

indir (1)-1

Dumbbells flat lay on pink and yello containing flat, lay, and gym

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.