TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Yumaklı Adana'da "Tarım Sektör Toplantısı"na katıldı

Bugün Adana'da bir dizi programda yer alan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Tarım Sektör Toplantısı"nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2024 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2024 17:31
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Bakan Yumaklı Adana'da "Tarım Sektör Toplantısı"na katıldı

Bugün Adana'da bir dizi programda yer alan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Tarım Sektör Toplantısı"nda sektör temsilcileriyle bir araya geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı bugün Adana'ya geldi. Bakan Yumaklı Adana'da bir dizi programda yer aldı.

Bakan Yumaklı Adana'da Tarım Sektör Toplantısına katıldı 2

Toplantının giriş konuşmasını yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Sayın bakanımız Adana’da tüm zamanların en stratejik sektörü olan, modası geçmeyen tarımla ilgili aktaracaklar” dedi ve sözü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdi.

Öncelikle gelenlerin Ramazan’ını kutlayan Bakan Yumaklı “İnşallah bu ay vesilesiyle barış bütün dünyaya sirayet eder” dedi.

Yumaklı, “Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz büyük. Sayın Cumhurbaşkanım Türkiye Yüzyılı vizyonunu açıkladığı andan itibaren bizler de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Türkiye Yüzyılı’nın inşasındaki görevimizi icra etmek üzere; var olanın üzerine sizlerin de yakından takip ettiği ‘Sessiz devrimler’ olarak nitelenen konuları uygulamaya başladık” şeklinde konuştu.

Bakanlık merkezinin yanı sıra farklı şehirlerde de değerli üretici ve temsilcilerle bir araya gelerek üretimin yapıldığı alanları ziyaret ettiklerinden söz eden Yumaklı, şu cümleleri kullandı:

“Elbette en yaygın teşkilatı olan bir bakanlık olarak konuların bize ulaşma hızı çok yüksek olsa da yine de bu tür karşılıklı istişareler bizler açısından faydalı. Bunu görüyoruz. Dolayısıyla bu ziyaretlerimize de devam ediyoruz. Adeta sahanın röntgenini çekiyoruz.”

Adana’yla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Bugün tarımın başkenti olan, Çukurova’nın da göz bebeği Adana'dayız. Hoş geldik, hoş bulduk. Her zaman olduğu gibi candan, içten bir karşılamayla bizleri bağrına bastı Adana. Tarımın her zaman için stratejik bir sektör olduğu konusu son yıllarda özellikle herkes tarafından söyleniyor.

İllerin altyapısını güçlendirmek alan açısından çok önemli. Son yirmi iki yıldır Adana'ya güçlü bir tarım altyapısı daha da güçlendirilmiş bir vaziyette; tarım orman ve su, yani bu alanlarda yapılan yatırım ve destek rakamı yaklaşık 85 milyar lira. Su alanında 42 milyar liralık bir yatırımla 142’ye yakın tesis ve sulama eseri kazandırılmış durumda. Kırsal kalkınma desteklerimiz hepinizin malumu. Bunların çok farklı versiyonlarını uyguladık. Yine orman açısından özellikle yeşil vatan olarak kabul ediyoruz. Ve biraz önce söylediğim iklim değişikliği de başta olmak üzere dünyanın buna ilişkin bütün bu hususları gündeme getirdiğinde en büyük bizim kazancımız yeşil vatanımız, ormanlarımız. Burada da Adana'da 398 milyon adet fidan ve tohum toprakla buluşturulmuş vaziyette. Adana'da toplam alanı 4.5 milyon defkar olan Çukurova ovası da koruma altına alınmış durumda. Bütün bunları gıda arz güvenliğimizin de aynı zamanda teminatı olarak görüyoruz. Adana'daki hepimizin malumu olan 21 ürünün coğrafi işaret tescili var.”

Bunları neden önemsediklerinden söz eden Bakan Yumaklı, “Bunlar bilindiği halde tekrar ediyoruz. Çünkü marka konusunun son derece önemli olduğunu, üretmenin sadece tek başına yeterli olmadığını, bunları satabilmenin hatta katma değerle satabilmenin en az üretmek kadar önemli olduğunun altını çizmek için söylüyorum. Bizler gerçekten devrim niteliğinde olan uygulamaları hayata geçirmek üzere çalışıyoruz" diye aktardı.

Su verimliliği seferberliğinden de bahseden Yumaklı, şunları söyledi:

Herkes su verimliliği seferberliği deyince bunun sadece sosyal bir proje olduğunu düşünüyor. Değil. Bu hayati bir konudur. Türkiye'mizin Akdeniz kuşağında iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alması sebebiyle bizler bütün faaliyetlerimizin; sadece bizim bakanlığımızın üstlendiği konularda değil ülkemizdeki bütün faaliyetlerimizi suyu merkeze alan bir yaklaşımda yapmak zorundayız.

Türkiye'nin kişi başına 1313 metreküplük bir su potansiyeli var. Su stresi altında bir ülkeyiz. Hiçbir şeye dokunmazsak ve bu şekilde devam ederse 2030 yıllarında su fakiri olan bir ülke pozisyonuna geçmesi işten bile değil. Biz bunu durduramayız. Ancak yönetebiliriz. Dolayısıyla bütün unsurlarıyla beraber bu hususun tüm sektörler tarafından dikkate alınması mecburiyeti vardır.

Bundan sonraki dönemde de sizler de sıklıkla göreceksiniz zaten. Özellikle suyun yüzde 77‘sini kullanan tarım sektörü yüzde 13’ünü kullanan sanayi sektörü ve geri kalanı evsel ve kentsel kullanımla alakalı bütün taraflar, aslında 85 milyon suyu merkeze alarak faaliyetlerini yeniden düşünmek durumundadır. Adana gibi özellikle üretim açısından son derece bilgi ve tecrübe seviyesi yüksek olan illerde çok daha bunun kolay algılanabileceğini ve uygulanabileceğini düşünüyorum.”

Bakanın konuşmasının ve açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.