TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’li Gürer: Hayvan ilaçlarındaki fiyat artışları hayvancılığı bitiriyor

CHP'li Gürer, TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksinde veteriner harcamalarındaki %106'lık artışa dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2023 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 10:41
Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU
CHP’li Gürer: Hayvan ilaçlarındaki fiyat artışları hayvancılığı bitiriyor

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Eylül ayı tarımsal girdi fiyat endeksinde veteriner harcamalarındaki %106'lık artışa dikkat çekti. Gürer, hayvan sağlığı için kullanılan 8 kalem ilacın bir önceki yıla göre fiyatlarında yaşanan artışları kamuoyuyla paylaştı.

Gürer, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin zaten zor şartlarda üretim yaptığını ve hayvan ilaçlarındaki fiyat artışlarının bu durumu daha da zorlaştırdığını belirtti. Hayvan ilaçlarının fiyat artışlarının süt ineklerinin kesime gitmesine ve hayvan ithalatına neden olduğunu ifade eden Gürer, AKP iktidarının tarım politikalarının hayvancılığa zarar verdiğini vurguladı.

Hayvanların sağlığı için en çok kullanılan 8 kalem ilacın fiyatlarını karşılaştırarak, bir yıl içinde ilaç fiyatlarının katlanarak arttığını vurgulayan Gürer,  örnekler vererek ilaç fiyatlarının bir yıl içinde ciddi oranda yükseldiğini söyledi. Gürer’in verdiği bilgilere göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların akciğer, mide ve bağırsaklarında oluşan çeşitli parazitlerin önlenmesi için kullanılan bir ilacın fiyatı (tablet) 20 TL’den 40 TL’ye, farklı marka bir diğer ilacın fiyatı 15 TL’den 35 TL’ye, antibiyotik fiyatı 40 TL’den 100 TL’ye, iç ve dış parazit için kullanılan bir diğer ilacın fiyatı 300 TL’den 500 TL’ye, pire ve kene için kullanılan ilacın fiyatı 150 TL’den 300 TL’ye, enfeksiyonlarında kullanılan ilacın fiyatı 15 TL’den 40 TL’ye, farklı hastalıklara karşı koruyucu amaçla kullanılan aşının fiyatı 250 TL’den 600 TL’ye, deri enfeksiyonlarına karşı koruyan sprey formundaki ilacın fiyatı ise 60 TL’den 150 TL’ye yükseldi. 

Bu artışların hayvancılık maliyetlerini daha da artırarak, çiftçilerin üretim maliyetlerini karşılamalarını zorlaştırdığını söyleyen Gürer, “AKP iktidarı, hayvancılığımızı bitirmek için her yolu deniyor. Bunun son örneği de veteriner ilaçlarındaki fiyat artışlarıdır. Bu artışlar, hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir” dedi.

Kaynak: AYDIN GÖKÇEOĞLU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.