TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliler: Yapılan zamlar ara zammı bastırdı

Temmuz ayı zamlı başladı. İğneden ipliğe zam furyası devam ederken emeklilere yapılan yüzdelik ara zam, yapılan zamlar karşısında yok hükmünde kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2024 15:43
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
Emekliler: Yapılan zamlar ara zammı bastırdı

Temmuz ayı zamlı başladı. İğneden ipliğe zam furyası devam ederken emeklilere yapılan yüzdelik ara zam, yapılan zamlar karşısında yok hükmünde kaldı.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre;  Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla beraber, memur ve emeklilerin alacağı altı aylık enflasyon farkı da belli oldu. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 oranında, memur ve memur emeklileri ise yüzde 14,7 oranında maaş farkı alacak. Yapılan zam söylemi ile Temmuz ayı itibariyle her şeye misliyle zam geldiğini söyleyen emekliler, kendilerine yönelik verilen zam miktarının fiyatlar karşısında yine eriyip aktığını söyledi.  

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emekliye yapılan ara zam ile emeklinin bir kez daha hüsrana uğratıldığını belirtti. Yazılı ve görsel basında emekliler adına olumlu yönde birçok açıklamanın yapıldığını hatırlatan Kaya, “Bu olumlu açıklamalar sadece söylemde kaldı. Emekliler yine unutuldu. Emeklilere yapılan son zam ile bu ortaya çıktı. Yapılan ara zamla kimi emeklilere kök maaştan dolayı bu zam yansımadı. Yansıyanlar da en fazla 2.800 TL gibi bir ara zam almış oldu” dedi.

Emeklileri görmeyenleri zamanı geldiğinde emeklilerinde görmeyeceğine dikkat çeken Kaya, “Bizler bu ülkenin çalışma hayatına ömrünün yarısını vermiş insanlarız. Bize bu zamlar reva görülmemeli. Emekli bu ülkenin, çimentosu, harcıdır. Tek istekleri insanca yaşayabilecekleri bir ücret. Kiralar almış başını gidiyor. Pazarı, marketi söylememe gerek bile yok. Herkes biliyor fiyatların nasıl olduğunu. Elektriği, ulaşımı zamlı. Yani yapılan ara zam, piyasalarda yapılan zamların çok çok altında. Emekliler olarak birlik olup hakkımızı aramamız gerekiyor.  Gerekirse maaşlarımız için eylemler bile yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Emekliler Sendikası’ndan Emekli vatandaş  Nevin Berktaş, emeklilerin sefalete sürüklendiğini anlattı. Zam olmayan zamlarla karşı karşıya kalındığını dile getiren Berktaş, “Daha fazla sefalete sürükleyen zam olmayan zamlarla karşılaşıyoruz. Emeklinin büyük beklentisi sadece maaşlarına yapılan zamlar değil. Tabiî ki yapılan iyi bir zam olursa bu çok rahatlatacaktır. Fakat ondan önce çok ciddi sorunlar var. Buna tamamen hesaplamalarla ilgili sorun” dedi.

Enflasyon oranlarına dikkat çeken Berktaş, “ Emeklilerin yaşam koşullarını her geçen gün geriletmeleri ile ilgili bir durum var. Zaten asla bu maaşlarla geçinilemiyoruz. Ama var olan zamlar çok daha beter hale  getirecek. Zaten zam değil bunlar. Enflasyon farkı diyorlar. TÜİK’in nasıl enflasyon hesapladığını biliyoruz. TÜİK’in sahte enflasyon rakamı ile  gerçek enflasyon arasında ciddi fark var. Bu bizi daha da geriletecektir. Bizi daha kötü yaşam koşullarına getirecektir. Resmen bize ölün diyorlar” diye konuştu

Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Ömer Uz ise, Emekliler açısından yapılan zam diliminin bu ülkeyi var etmiş emekliler açısından çok kötü bir durum olduğunu dile getirdi.  Emeklilerin yokluk sınırının, açlık sınırının altında bir yaşam mücadelesi verdiklerini işaret eden Uz, “Her enflasyon açıklandığında aylık, yıllık olarak da kamu emekçileri, emeklilerde dahi hakları gasp ediliyor. Biz dünün çalışanları bu günün emeklileriyiz. Bu ülke ekonomisine katkıda bulunmuş bir kesimiz. Yapılan bu zamları kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

Taleplerini aktaran Ömer Uz, “Bizim talebimiz yüzde yüz 75’lerden yüzde 38’lere, yüzde 40’lara düşürülen bu aylık bağlama oranının tekrar yüzde 70’lere çıkartılıp bizlere ödenmesini istiyoruz. Emekliler kiralarını ödeyemez durumda. Kirada oturan emekliler 15 bin lira kiralar karşısında nasıl yaşıyorlar”  ifadelerini kullandı.

Süleyman Çetinkaya isimli emekli vatandaş da,  alınan maaşlarla geçinemediklerini anlatarak, “Aldığımız maaşlarla geçinemiyoruz. Yolu yöntemi yok geçinmenin.  Geçim zor. Zam yapıldı. 2 bin lira verseler ne olur. Elektriğe yüzde 38 zam yaptılar. Dolmuşa yüzde 50 zam yapıldı. 20 liralık dolmuş 30 lira olmuş. Yüzde 25 zam yapsalar bile ne olacak” dedi.

Mustafa Demir isimli emeklide, emekli maaşına yapılan zamların misliyle elektriğe, akaryakıta zam yapıldığını belirterek, “Ben memur, emekliye yapılan zamdan ziyade şuanda zam alınmadan, elektriğe, benzine yapılan zamlara bakıyorum. Bu fiyatların indirilmesi lazımdı. Akaryakıta yapılan zam çok yüksek. Her şey bu zamlarla endeksli. Yoksa bize yüzde 100 zam yapsalar ne olacak. Zammın hiçbir önemi yok. Aldığımız maaşlar hiçbir şeyimize yetmiyor. Neyseki kiracı değilim. Kira olsa evimiz mümkün değil geçinemeyiz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.