TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BM İnsan Hakları Uzmanları: Filistinli Kadın ve Kız Çocukları Gözaltında Tecavüze Maruz Kalıyor

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları tarafından yapılan açıklamada, gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocuklarının çeşitli cinsel saldırılara maruz kaldığı, en az 2 kadın tutuklunun ise tecavüze uğradığına ilişkin inandırıcı iddialar olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 13:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 13:28
Kaynak: Haber Merkezi
BM İnsan Hakları Uzmanları: Filistinli Kadın ve Kız Çocukları Gözaltında Tecavüze Maruz Kalıyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Uzmanları, Filistinli kadın ve kız çocuklarına yönelik devam eden insan hakları ihlalleri hakkında raporlarını açıkladı. Raporlarda, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da yaşanan korkunç insan hakları ihlallerine dair inandırıcı iddialar olduğu vurgulandı.

Uzmanlar tarafından yapılan incelemelere göre, Filistinli kadın ve kız çocukları Gazze'de sıklıkla aile üyeleriyle birlikte keyfi olarak infaz ediliyor. Raporda, "Filistinli kadın ve çocukların barındıkları yerlerde veya kaçarken kasıtlı olarak hedef alındıkları ve yargısız infaz edildikleri" ifadesiyle İsrail ordusu veya ona bağlı güçler tarafından öldürülmelerine dair haberlerin sarsıcı olduğu belirtildi.

Uzmanlar, raporlarında 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da insan hakları savunucuları, gazeteciler ve insani yardım çalışanlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce Filistinli kadın ve kız çocuğunun keyfi olarak gözaltına alınmasından ciddi endişe duyduklarını ifade etti. Gözaltına alınan kadınların hijyen ürünleri, yiyecek ve ilaç gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı, bazılarının ise ciddi şekilde darp edildiği belirtildi.

Raporda en az 2 Filistinli kadın tutuklunun tecavüze uğradığına dair rahatsız edici iddiaların bulunduğu ve diğerlerinin ise tecavüz ve cinsel şiddetle tehdit edildiği kaydedildi. Ayrıca, İsrail askerlerinin tutuklu kadınların fotoğraflarını çektiği ve internete yüklediği bilgisi paylaşıldı.

Uzmanlar, Gazze'de kaybolan bilinmeyen sayıda Filistinli kadın ve çocukla ilgili de endişe duyduklarını ifade etti. İsrail hükümetine çağrıda bulunarak, Filistinli kadın ve kız çocuklarının yaşam, güvenlik, sağlık ve onur haklarını koruma yükümlülüğünü hatırlattılar ve bağımsız, tarafsız, hızlı ve kapsamlı bir soruşturma yapılması gerektiğini vurguladılar.

“En az 2 Filistinli kadın tutuklu tecavüze uğradı”

Gözaltındaki Filistinli kadın ve kız çocuklarının, İsrailli erkek askerler tarafından üstlerinin çıkarılarak aranması gibi çeşitli cinsel saldırılara da maruz kaldıklarına ilişkin raporların rahatsız edici olduğu belirtildi. BM uzmanlarının elde ettikleri bilgilere göre en az 2 Filistinli kadın tutukluya tecavüz edildiği, diğerlerinin ise tecavüz ve cinsel şiddetle tehdit edildiği bildirildi. Raporda ayrıca İsrail askerlerinin aşağılayıcı şartlarda tutuklu bulunan kadınların fotoğraflarını çektiği ve internete yüklendiği ifade edildi.

“Kadın ve çocuklar kaçırılıyor”

Uzmanlar, Gazze'de bilinmeyen sayıdaki Filistinli kadın ve çocuğun İsrail ordusuyla temasa geçtikten sonra ortadan kaybolduğu yönündeki raporlardan endişe duyduğunu dile getirdi. Açıklamada, "İsrail askeri tarafından en az bir kız çocuğunun zorla İsrail'e götürüldüğüne ve çocukların ebeveynlerinden alındığına ilişkin rahatsız edici raporlar var. İsrail hükümetine, Filistinli kadın ve kız çocuklarının yaşam, güvenlik, sağlık ve onur haklarını koruma ve hiç kimsenin şiddete, işkenceye, insanlık dışı davranışa ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere aşağılayıcı muameleye maruz kalmamasını sağlama yükümlülüğünü hatırlatıyoruz” ifadesi kullanıldı.
Söz konusu iddialara ilişkin bağımsız, tarafsız, hızlı, kapsamlı ve etkili bir soruşturma yapılması çağrısında bulunan insan hakları uzmanları, İsrail'in de bu soruşturmalarda işbirliği yapmasını talep etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.