TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

16. Çukurova Kitap Fuarı başladı

Adana'da her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen 16. Çukurova Kitap Fuarı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 17:18
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
16. Çukurova Kitap Fuarı başladı

Bu yıl 16.’sı düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı’nın açılış töreni gerçekleşti. Törene Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, TÜYAP Yapım A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Türkiye Yayınılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ve birçok kişi katıldı. Açılış Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Yapım A.Ş Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü, sözlerine 9 şehidi anarak başladı. Ersözlü, Dün yüreğimize düşen acı var. Hain saldırıda şehitlerimiz oldu. Yaralılarımız var. Öncelikle şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum şahsım ve kurumum adına. Yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

16. kitap fuarının yine yoğun bir katılımla ziyarete açıldığına vurgu yapan Ersözlü, "15 yıldır 3 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan bu fuarımız artık sadece Adana'nın değil bölgemizin de en önemli platformu haline geldi. Adana başta olmak üzere bu bölgemizin illerinin, şehirlerinin, ilçelerinin bu fuara sahip çıkmasından dolayı tüm Adana halkına, bölge halkına, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 323 yayınevi, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü, derneklerimiz bu fuarda şu anda yerini aldı. 105 etkinlik ve 500’ün üzerinde imza günüyle yazarlarımızla okurlarımızı bu 9 günlük süre içerisinde buluşturacağız. Girişlerimizin ücretsiz olduğu bu fuar 21 Ocak tarihine kadar ziyarete açık kalacak. Bugünden itibaren yoğun bir şekilde ziyaret başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ve ÇÜFAŞ'ın değerli destekleriyle hafta iç 5 gün boyunca da öğrencilerimizin fuar alanına konforlu bir şekilde getirilmesi konusunda da önemli gayretleri olacak. TÜYAP Kitap Fuarlarının ilk halkası olan Adana buluşmamız sonrasında nisan sonu gibi Eskişehir’de olacağız. Ve daha sonra öncesinde Mart'ta Bursa'dayız. Ardından sonbaharda Samsun'dayız ve finali İstanbul'da “41. İstanbul Kitap Fuarı”yla yapacağız" şeklinde konuştu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise konuşmasında Adana'nın kültürel zenginliğine vurgu yaparak “Bu yıl kitap fuarının 16.'sını düzenliyoruz. Bu fuar Adana'ya yakışıyor. Çünkü Adana, Orhan Kemal'in, Yaşar Kemal'in, Yılmaz Güney'in Abidin Dino'nun ve onun yanı sıra çok değerli sanatçıların yetiştiği bir kent. O yüzden kitap fuarı yakışıyor. Aslında yaptığımız her fuar Adana'ya yakışıyor. Yaptığımız her fuar Adana'ya büyük zenginlik katıyor. Çünkü Adana'nın tanınmasında da Adana'nın ticaretine de, Adana'nın otellerine de çok ciddi katkı koyuyor. Dolayısıyla yaptığımız her fuar Sayın Valimizin önderliğinde Adana'ya çok büyük zenginlik katıyor. Bunun da elbette mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Karalar sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz İstanbul ve İzmir'den sonra kitap fuarına en çok ilgi duyulan, en çok litap satılan, en çok ziyaretçi ağırlayan üçüncü fuarız. O konumumuzu da sürdüreceğiz. Biz de 16.'sını yaptığımız fuarda çocuklara çok ciddi sayıda kitap alalım ve dağıtalım. Çünkü okuduğunu anlama kitap okumaya bağlı. Eğer çocuklar kitap okursa okuduklarını on üç on beş saniyede anlıyorlar. Kitap okumayanlar da bunun 3 katı sürede anlıyorlar. Bazen de anlayamıyorlar. Dolayısıyla kitap okuma alışkanlığı çok önemli ama ne yazık ki Türkiye'de bir alışkanlık sıralaması yaptığınızda kitap okuma alışkanlığı iki yüzün üstünde. Ama gelişmiş ilk ona giriyor kitap okuma alışkanlığı. Dolayısıyla gelişmişliğin bir kıstası bir yolu da kitap okumaktan geçiyor. Ve bu çok önemli. Bizim de aileler olarak çocukluktan kitap okumaya teşvik etmemiz gerekiyor. Şimdi ve tabii ki sadece Adana'ya etkisi yok fuarımızın. Civarda Hatay'dan, Gaziantep'ten, Osmaniye'den, Mersin'den hatta Kayseri'ye kadar ciddi bir etkisi var. Ve biz ulaşımı sağlamakla ilgili her sene olduğu gibi bir ulaşım desteği veriyoruz. Bu sene de ciddi sayıda büyükşehir belediyesinin otobüslerini çalıştıracağız."

"Değerli arkadaşlar ben her fuarda şunu da söylüyorum. Mustafa Kemal Atatürk gelmiş geçmiş dünyanın en büyük lideridir. Sadece yüzyılın değil, belki sonsuzluğa giden bir ortamda, bir dünyada onu ileri görüşlü, ufku geniş ve attığı her şeyde başka olan bir siyasi lider olmayacak. Bunu da şuna bağlıyorum. 5 bine yakın kitap okumasının 4 bin üstünde makaleyi okumasının dolayısında kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bu şekilde vurgulamış olalım" diyen Başkan Karalar, kitap okuma alışkanlığının arttığını, herkesin düşüncesini özgürce söyleyebildiği çok sesli bir Türkiye ve Adana özlemiyle 16. Kitap Fuarının hayırlara vesile olmasını diledi.

Fuarın Adana için önemine vurgu yapan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de, "Bugün Adana'da kitap fuarının 16.'sını açmak üzere bir araya geldik. Sözlerimin başında taze olan acımızı ifade ederek başlamak istiyorum. Gece haberi ulaşan 9 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun" dedi

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, konuşmasının devamında şunları aktardı:

"Bugün Adana'da kitap fuarının 16.'sını açmak üzere bir araya geldik. Sözlerimin başında taze olan acımızı ifade ederek başlamak istiyorum. Gece haberi ulaşan 9 şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bu coğrafyada maalesef yaşamanın bir bedeli var. Onu bin yıldır, bin yıllardır ödeye geldik. Aslında bu kitap fuarıyla bu yaşananları da ilintilendirecek olursak bu coğrafyada yaşanan, özellikle bu son dönemdeki yaşanan bu tür hadiselerin arkasında cehalet var. Bilmemek var. Kim kimi maşa olarak kullanıyor? Kim hangi oyunlar oynuyor, kim neyi kuruyor, kim neyi vurarak, nereden ne elde etmek istiyor? Bunu bilmemekten kaynaklanan, bizi birbirimize düşüren oyunlar var. Bu oyunların üstesinden milletimiz gene gelecek. Okuyarak, bilerek gelecek. Cehaleti yenecek. Ve bu düşmanlığı, bu kanı, bu kini, bu hadiseleri de yenecek. Adana fuarlar şehri ve fuarları seviyor. Gördüğüm kadarıyla beş aydır epeyce bir fuar gerçekleştirdik. Çok büyük katılımlar gerçekleşiyor Adana'daki fuarlar. Elinde, koltuğunun altında kitap dolu olan aileler görmek, böyle canlı, dinamik katılımlı bir fuarı gerçekleştiriyor olmak aslında Adana'da kitap fuarını diğer fuarlardan da ayıran bir husus anladığım kadarıyla. Her şey ilimle, irfanla, okumakla, bilmekle, bilimle, sanatla gerçekleşir. Oradan başlar. Adana bu anlamda ileri seviyede bir kent. Adana büyük sanatçıları, büyük yazarları yetiştirmiş bir şehir. Adana Türkiye'nin bir prototipi gibi, bir özeti gibi; bütün ülkenin burada bir minyatürü, bağı var. Adana sadece zirai anlamda değil, sanayi anlamında değil, kültürel anlamda da mümbit bir coğrafya. Ondan dolayı da bu kitap fuarlarının muhakkak karşılığı var. Ben buradan kitap alan, evinde kütüphane kuran, çocuklarına kitabın kokusunu hissettiren, onu okumanın zevkine vardıran ailelere teşekkür ediyoruz. Biz de Milli Eğitim olarak, devletimizin desteğiyle bütün okullarda okul kütüphaneleri kurduk. Belki henüz yeterli sayıya ulaşmadık. Ama çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.