TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tübi̇tak

İLKHABER-Gazetesi - Tübi̇tak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tübi̇tak haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

KOBİ’lere yüzde 90 oranında Yeşil Dönüşüm desteği sağlanacak Haber

KOBİ’lere yüzde 90 oranında Yeşil Dönüşüm desteği sağlanacak

Dünya Bankası desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülen çalışmalarla KOBİ'lere yüzde 90 oranında Yeşil Dönüşüm desteği sağlanacak. Adana Sanayi Odası Eğitim ve Danışmanlık A.Ş, Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında KOBİ'lerin yeşil dönüşüm mevzuatlarına uyum sağlamaları için alacakları teknik yardım hizmetlerine ilişkin TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı'nda çözüm ortağı oldu. Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Sanayi Odası Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’nin TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı kapsamında 25 firmadan birisi olduğunu söyledi. Başkan Kıvanç, “TÜBİTAK 1831 Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısında 25 çözüm ortağından biri olarak olarak Adana Sanayi Odası Eğitim ve Danışmanlık A.Ş. seçildi. Bu kapsamda, KOBİ'lere Karbon Ayak İzi Hesaplanması, Atık Yönetimi, Su/Atık Su Yönetimi, Enerji Yönetimi, Yalın Yönetimi gibi konularda hizmet sunağız.” dedi. Adana Sanayi Kampüsü bünyesinde sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Yenilik Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Mesleki Eğitim ve Belgelendirme Merkezi, Su Verimliliği Merkezinin faaliyette olduğunu ifade eden Kıvanç, “Bu merkez, önümüzdeki dönemde vereceği hizmetler ile iş dünyamızın rekabet gücünü artıracak, sürdürülebilirlik ve verimlilik alanlarında yeni fırsatlar yaratacak. Ülkemizin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.” diye konuştu Başkan Kıvanç, söz konusu desteğin, KOBİ'ler için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “KOBİ’lerin çözüm ortağından alacakları yeşil dönüşüm mentörlük hizmetine ilişkin maliyetler 16 Mayıs 2024 tarihinde açılan TÜBİTAK 1601 Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı altında desteklenecektir. Bu çağrı ile KOBİ’lerin çözüm ortağından alacakları yeşil dönüşüm mentörlük hizmeti maliyetleri yüzde 90 oranında desteklenecektir.” İfadelerini kullandı. Adana Sanayi Odası olarak faaliyete aldığımız Sanayi Kampüsü bünyesinde bu hizmeti tüm bölgedeki KOBİ’lerimize sağlayacaklarını dile getiren Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, şunları kaydetti: “Avrupa Birliği, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Yönetmeliği 2026 yılında devreye tam anlamıyla girdiğinde iş çok geç olacak. İlave vergiler gelecek. Bunun için bu merkezimizden bugün alacağınız hizmetler bu sürece hazırlanmanızda büyük katkı sağlayacaktır. İşte bu noktada KOBİ’ler için TÜBİTAK 1601 Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı çok önemli. Buradan alacağız destekler ile işletmenizde yeşil dönüşüm süreçlerine büyük katkı sağlayacaksınız.”

TÜBİTAK KPSS şartsız personel alımı yapacak! Kontenjan ve şartlar açıklandı Haber

TÜBİTAK KPSS şartsız personel alımı yapacak! Kontenjan ve şartlar açıklandı

TÜBİTAK tarafından personel alımı yapılacağı duyurdu. Yapılan açıklama kapsamında 236 personel alımı yapacağı duyurulan bu ilanda KPSS şartı aranmamakla beraber araştırmacı ve destek personeli alınacaktır.  TÜBİTAK tarafından personel alımı yapılacağı duyuruldu. Yapılacak olan alım kapsamında ilan resmi gazetede yayınlandı. Yayınlanan ilana göre de TÜBİTAK bünyesindeki eksikliği tamamlamak için farklı birimlerde görevlendirmek üzere 236 kişi alacağını duyurdu. Yapılan açıklamada adaylarda aranan şartlar ve başvuru şartları açıklandı. Peki, hangi alanlarda alım yapılacak.  TÜBİTAK HANGİ KADRODA ALIM YAPACAK?  TÜBİTAK tarafından yayınlanan ilan kapsamında 230 araştırmacı ve 6 kişi de destek personeli alınacağı duyuruldu.  Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak,  Kamu haklarından mahrum olmamak,  Görevini yapmasına engel sağlık sorunu olmamak,  Güvenlik soruşturmasında olumlu sonuç almak gerekir.  Ayrıca KPSS’siz personel alımı yapılacağı duyurulmakla beraber eğitim şartlarını sağlıyor olması gerekir.  NE ZAMAN BAŞVURU YAPILACAK?  TÜBİTAK tarafından yapılacak personel alımında başvurunun ne zaman yapılacağı açıklandı. Yapılan açıklamada 22 Nisan ile 13 Mayıs tarihleri arasında alım yapılacak olup kariyer tubitak sitesi üzerinden alım yapılacaktır. Yapılacak olan alımla ilgili detaylar belli olmakla beraber mülakat, sınav ve KPSS şartı aranmamakla beraber lisans mezunu olunması şarttır. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından kadın girişimcilere özel destek Haber

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından kadın girişimcilere özel destek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, teknoloji alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilere yönelik özelleşmiş desteklerle temiz teknoloji alanındaki girişimcileri teşvik etmeyi amaçlayan Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı için başvuruların başladığını duyurdu. TÜBİTAK'ın ana yürütücülüğünde gerçekleştirilen Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı'nın (GCIP) 2. fazında, temiz teknoloji alanında faaliyet gösteren kadın girişimcilerin ürünlerinin ticari performansını artırmak, yatırıma hazır hale getirmek ve küresel pazara açılmalarını sağlamak için özel bir modül olan "Temiz Teknoloji Alanında Kadın Girişimciler için Yatırıma Hazırlık ve Küreselleşme Modülü" eklenmiştir. Program kapsamında, hızlandırıcı faaliyetler ve yarışmalar aracılığıyla temiz teknoloji çözümleri, yenilikçi girişimcilere dönüştürülecek. Ayrıca, teknoloji doğrulama ve yatırıma hazırlık bileşenleri sayesinde temiz teknoloji girişimcileri ulusal ve küresel pazarlara hazırlanacaklar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile TÜBİTAK iş birliği içinde yürütülen projede, kadın girişimcilere "Toplumsal Etkide Öncü Kadın Girişimci Desteği", "Yenilikçi Kadın Girişimci Desteği", "En İyi Gelişim Gösteren Kadın Girişimci Desteği", "Genç Kadın Girişimci Desteği" kategorilerinde destek sağlanacak. Bu desteklerle kadın girişimcilerin teknoloji alanındaki başarıları ve katkıları teşvik edilerek, toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi hedeflendiği açıklandı. GCIP TÜRKİYE 2024 HIZLANDIRICI PROGRAMINA BAŞVURULAR 15 MAYIS’A KADAR DEVAM EDECEK GCIP Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı başvuruları, GCIP resmi web sitesi üzerinden devam ediyor. Başvurular, 15 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. 2024 Hızlandırıcı Programı'na seçilecek takımlar arasından, kurucularından en az biri kadın veya en az bir üst düzey yöneticisi kadın olan takımlar özel modüle dahil edilecekler. Seçilen adaylar, 2024 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilecek olan GCIP Türkiye 2024 Ulusal Akademisi'ne davet edilecekler. Ağustos-Kasım 2024 tarihleri arasında ise eğitim ve mentörlük hizmetleri alarak temiz teknolojiler alanındaki yenilikçi iş fikirlerini geliştirme fırsatı elde edecekler. Modül altında, girişimlerin yatırıma hazırlık seviyeleri uzmanlar tarafından değerlendirilecek. Gelişime açık konularda takımların ihtiyaçlarına özel uzman mentörler atanacak ve ustalık atölye çalışmaları ile yatırımcı buluşmaları düzenlenecek. Bu şekilde, kadın girişimcilere özel destek ve yönlendirme sağlanarak temiz teknoloji alanındaki yenilikçi projelerin geliştirilmesi ve küresel pazarlara açılması hedeflenmektedir.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, TÜBİTAK destekli bilimsel proje yazma eğitimine başlıyor Haber

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, TÜBİTAK destekli bilimsel proje yazma eğitimine başlıyor

Alanya Alâeddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) sağlık alanında yeni proje ve bilimsel çalışmalar üretmeye devam ediyor. Bu amaçla ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yalçın Günal’ın koordinatörlüğünde, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında “Sağlık Bilimleri Öğrencilerine Yönelik Akademik Becerilere Giriş ve Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi” gerçekleştirilecek. Projede; tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimleri fakültelerinin herhangi birinde öğrenim gören lisans öğrencilerini genel akademik beceriler hakkında bilgilendirmek, bilimsel araştırma çalışmaları yapmaya teşvik etmek ve bu çerçevede öğrencilerin kişisel, mesleki ve bilimsel gelişimlerine katkıda bulunması hedefleniyor. En başarılı 30 öğrenci seçilecek 22-25 Şubat 2024 tarihleri arasında ALKÜ’de yapılacak eğitim programına; 20’si ALKÜ öğrencisi, 10 tanesi de şehir dışından olmak üzere toplamda 30 öğrenci katılacak. Programa katılacak öğrenci seçimlerinde akademik başarı başta olmak üzere farklı ölçütler dikkate alınacak. TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteğin sağlanacağı programa katılımcıların ulaşım, konaklama ve iaşe giderleri; belirlenen esaslar çerçevesinde desteklenecek. Eğitimler sonrasında katılımcılara sertifika verilecek. Programa katılmak isteyen sağlık alanında öğrenim gören öğrenciler, web adresinden başvuru yapabilecek

Depremde vatandaşların paylaştıkları görsellerden veri tabanı oluşturuluyor Haber

Depremde vatandaşların paylaştıkları görsellerden veri tabanı oluşturuluyor

Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Dr. Bengü Sezer ve Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğretim Görevlisi Taner Sezer'in araştırmacı olarak yer aldığı, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zafer Kıyan'ın yürütücü olduğu "Kahramanmaraş Merkezli Depremlerden Doğrudan ya da Dolaylı Yoldan Etkilenen Yurttaşların İletişimsel Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi başladı. Proje kapsamında MÜ'den araştırmacılar öğrencilerin de desteğiyle 4 temel aks üzerinde sosyal medyadan elde edilen donelerin görsel ve metin tabanlı verinin işlenmesi başladı. Çalışma ile kriz dönemlerinde gündeme nasıl odaklanıldığı, yalan haberin nasıl dolaşıma girdiği konularını da mercek altına alacağı ifade edildi. Özellikle işlenecek ve etiketlenecek veri setlerinin gelecekteki deprem konulu çalışmalara arşiv niteliğinde katkı yapacağı ve afetlere karşı toplumsal hafızanın kaybolmasının önüne geçmesinin hedeflendiği kaydedildi. "32 aylık bir çalışma olacak" Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Öğretim Görevlisi Taner Sezer, "Geçtiğimiz dönem TÜBİTAK tarafından açılan 1001 tipi projelerin çağrısı üzerine Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili olarak sosyal medyada çıkan haberler, Tweetler ve bunlarla ilgili görselleri kapsayan geniş kapsamlı bir proje için başvurmuştuk. Projemiz kabul edildi, 1 Kasım’dan itibaren de projenin çalışmalarına başladık. Toplam 32 aylık bir süre içinde projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. İlk 18 ayı içinde yazılı olan metin tabanlı işlemler tamamlanacaklar. Sonrasında 32. ayın sonunda da görsellerle alakalı olan veri seti tamamlanmış ve TÜBİTAK’a teslim edilmiş olacak. Özellikle bir deprem sonrasında görsellerin etiketlenmesi ve bunlardan bir veri seti oluşturulması konusunda bu proje ilk olacak" dedi. "Özel bir veri oluşacak" Daha önce bir benzer proje yapılmadığına dikkat çeken Sezer, "Deprem gibi doğal afetlerden sonra sosyal medyada paylaşılan, insanların paylaşmaya uygun gördüğü, tekrar tekrar dolaşıma soktuğu görsellerin neler olduğu, bu görsellerin içeriklerinin neler olduğu, canlı mı, cansız mı, enkaz mı paylaşılmış bunlarla alakalı olarak etiketlenmiş bir veri seti olacak. Biz görsellerin etiketlenme sırasında aynı zamanda Türkçe olarak bu görsellerin her birine kısa tasvirler de ekliyoruz. Dolayısıyla insan tarafından etiketlenmiş, tasvirin de olduğu görsel veri setini oluşturmaya çalışacağız. Bu veri seti, makine öğrenmesi, yapay zekâ gibi bundan sonra yapılacak çeşitli çalışmalarda da veri seti sağlayacak özel bir veri oluşturuyor. Eğer elinizde bir veri varsa, bu veri güvenilir bir şekilde etiketlenmiş ise buna uymayan her türlü başka verinin önceden elenmesi için bir altyapı sağlayabilirsiniz. "54 binden fazla görsel verimiz var" Öğretim Görevlisi Dr. Bengü Sezer ise "Bu görsellerin paylaşımında ileride oluşabilecek afetler konusunda bize sunacağı yardımlar şöyle olabilir, insanların en çok neyi paylaştığını, duygusal olarak nelere önem verdiğini veya ilk günlerde ihtiyaçların neler olduğunu görebilmemiz açısından bize bir resim sunuyor. Bu alanlarda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Toplamda 54 binden fazla görsel verimiz var, Twitter verisinin haricinde. Bu görsel veride tabi ki tekrar tekrar paylaşılanlar var. Onlar elendiği zaman 40 bin kadar bir görselin elimizde olacağını düşünüyoruz. Bu görsellerin etiketlenmesinin dışında etiketleyen öğrencilerimizden tasvir etmelerini de isteyeceğiz. Bu da bize büyük bir tasvir edilmiş görsel datasının elimizde olmasını sağlayacak. Taner hocanın da dediği gibi; ileride bilgisayar öğrenme işlemlerinde bize yardımı dokunacak. Tabi bu görselleri her isteyen kişi alıp kullanamayacak. Bunu alıp kullanmak özel bir izne tabi olacak. Yani görselleri herkesle paylaşmayacağız. Bir özel izinle alabilecekler ve sadece bilimsel çalışmalar için kullanılmasına izin verilecek “ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevine saatler kaldı: Alper Gezeravcı, bu gece uzaya fırlatılacak Haber

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevine saatler kaldı: Alper Gezeravcı, bu gece uzaya fırlatılacak

Türkiye, insanlı uzay yolculuğunda tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, milletvekili Zehranur Aydemir ve bir grup bilim insanından oluşan heyet, ABD'ye giderek Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevini başlattı. Albay Alper Gezeravcı'nın taşınacağı roket, bu gece saat 01.11'de Florida'da fırlatılacak. Fırlatma anı, Türkiye genelindeki birçok kentte meydanlarda düzenlenecek etkinliklerle birlikte izlenebilecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), sosyal medya hesapları üzerinden "#OİşBizde" etiketiyle tüm vatandaşları bu önemli anı birlikte kutlamaya davet etti. Axiom Space'in düzenlediği "Ax-3" görevinde Albay Alper Gezeravcı'ya ABD ve İspanya'dan Michael Lopez-Alegria, İtalya'dan Walter Villadei ve İsveç'ten Marcus Wandt adlı üç astronot eşlik edecek. Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenme ise 19 Ocak Cuma günü saat 13.15'te gerçekleşecek. Bu olay, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında gerçekleştirdiği ilk insanlı uzay görevi olacak ve Türk halkının uzay serüvenine olan ilgisini yansıtan bir milat olma özelliği taşıyacak. TÜBİTAK, tarihi anı kutlamak isteyen herkesi Ankara Kızılay Meydanı ve İstanbul Taksim Meydanı'nda kurulan planetaryumlar ile Aksaray, Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Konya ve Trabzon illerindeki bilim merkezlerinde canlı olarak izlemeye davet etti. ALPER GEZERAVCI KİMDİR? Alper Gezeravcı, Türk askeri pilotu olup 2 Aralık 1979'da Mersin'de doğmuştur. Türkiye'nin ilk uzay görevi kapsamında astronot olarak seçilmiş ve uzaya çıkacak ilk Türk astronot olma hedefiyle bilinmektedir. Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanması duyurulan Gezeravcı, SpaceX Axiom Space-3 misyonu kapsamında uzayda 14 gün geçirecek. Planlara göre, Kennedy Uzay Merkezi'nden diğer üç uluslararası astronotla birlikte Crew Dragon aracıyla uzaya gitmesi beklenmektedir. Alper Gezeravcı, Türk Hava Harp Okulu'nda elektronik mühendisliği eğitimi almış ve ayrıca Dayton, Ohio'daki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde eğitim görmüştür. Türk Hava Kuvvetleri'nde 21 yıllık tecrübeye sahip bir F-16 pilotudur. TÜRKİYE'NİN İNSANLI İLK UZAY MİSYONUNDA; MERAK EDİLENLER

Antalya Teknokent’te bulunan firmalara TÜBİTAK’tan yapay zeka desteği Haber

Antalya Teknokent’te bulunan firmalara TÜBİTAK’tan yapay zeka desteği

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Yenilik Destek Programı 1711 - Yapay Zekâ Ekosistem Çağrısı - 2023 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan proje sahipleri açıklandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı 2023 Sözleşme İmza Töreni TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi Marmara Teknokent'te (MARTEK) gerçekleşti. Törende ayrıca TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve projeleri desteklenmeye hak kazanan katılımcılar yer aldı. Çağrı kapsamında Akdeniz Üniversitesi’nin ortak kuruluş olduğu Antalya Teknokent Firmalarından ERS Yazılım İnternet Turizm Sanayi Ticaret Anonim Şirketi’nin Turizm Sektörü İçin Yapay Zeka Destekli Sürdürülebilir Ulaşım Ekosistemi adlı projesi, Talya Bilişim Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin Otel Konaklama Ekosistemi İçin Yapay Zeka Tabanlı Karbon Ayak İzi Kaynak Takip, Anomali Tespit ve Önlem Öneri Platformu (TURCAMAP) adlı projesi desteklenmeye hak kazandı. TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı 2023 Sözleşme İmza Töreni’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan tarafından Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent firmalarının proje sözleşmeleri imzalandı. “Yapay zeka alanında çalışmalar devam ediyor” Antalya Teknokent çatısı altında başarılı çalışmalara imza atan çok sayıda firma olduğunu söyleyen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Akdeniz Üniversitesi olarak, araştırma, geliştirme ve teknoloji merkezli çalışmalarımızın meyvelerini almak bizleri mutlu ediyor. Turizm ve otel konaklama sektörlerinde Antalya Teknokentimiz bünyesindeki Talya Bilişim ve ERS Yazılım şirketlerinin büyük teknoloji devlerinin arasında desteğe hak kazanması da gururumuzu artırdı. Yürütücü ve danışman hocalarımızı ve proje ortağı firmalarımızı tebrik ediyorum” dedi. Geleceğin dünyasında sağlam bir yer edinmek için inovatif, yenilikçi, yapay zeka destekli daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirten Rektör Özkan, “Bu anlamda TÜBİTAK’ın bu desteği çok kıymetli. Üniversite olarak yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulama alanlarının artırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna İzmir’den bitki deneyi Haber

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonuna İzmir’den bitki deneyi

Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan’ın da yer aldığı üç kişilik bir ekip tarafından tasarlanan “Extremophyte” isimli deney, “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu” kapsamında, Türk astronot Albay Alper Gezeravcı ile uzaya gönderilecek 13 deneyden biri oldu. Deney kapsamında, dünyada sadece Tuz Gölü'nde yayılış gösteren ve yüksek tuzlu ortamlara dirençli bir bitki olan “Schrenkiella parvula”nın mikro yerçekimi (çok zayıf yerçekimi) altında yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği toleransı sürdürüp sürdüremeyeceği araştırılacak. Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday’dan oluşan ekibin tasarladığı deney, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alacak 13 deneyden biri olarak seçildi. Türk Astronot Alper Gezeravcı, TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından seçilen “Extremophyte” adlı deneyi “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu” kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonunda gerçekleştirecek. Deney kapsamında, dünyada sadece Tuz Gölü'nün çevresinde yayılış gösteren ve dolayısıyla çok yüksek tuzluluğa direnç gösterebilen, “Schrenkiella parvula” isimli endemik bitkinin mikro yerçekimi (çok zayıf yerçekimi) altında bu özelliğini sürdürüp sürdüremeyeceği araştırılacak. Bu amaçla, bitkiye ait örnekler uzaydan geri getirildikten sonra, aynı araştırma ekibi tarafından üzerinde çeşitli moleküler çalışmalar yapılacak. Uzayda gerçekleştirildikten sonra Türkiye’de devam edecek olan “Extremophyte” isimli deney kapsamında bitkinin yüksek tuzluluğa karşı gösterdiği tolerans ve mikro yerçekimi arasındaki etkileşimin ortaya konması hedefleniyor. Yaşar Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Türkan, uzay ortamında bu tür bir etkileşimin ilk kez araştırılacak olmasının önemine dikkat çekerek, “Bitkinin bu özelliğinin diğer gezegenlerde kurulması planlanan üslerde, tuz ve metal içeriği yüksek regolitlerin (Ay ve Mars toprağı) iyileştirilmesi ve astronotların çeşitli atıklarının arıtılmasında kullanılabilme potansiyelinde olduğunu düşünüyoruz. ‘Schrenkiella parvula’, sodyum klorür dışında, lityum ve bor gibi elementlere de toleranslı olduğundan, uzayda ağır metal ve diğer çevresel streslere karşı toleransın araştırılması konularında ileride yapılacak deneylerde de kullanılabilir. Bu ilk bilim misyonu kapsamında ülkemize ait, dünyada model olarak kabul görmüş endemik bir bitki türü ile uzay ortamında ilk kez deney yapılacak olması çok önemli. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü kapsamında ilk defa gerçekleşecek bu projede deneyimizin de yer alması gurur verici” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.