SON DAKİKA
Hava Durumu

Ömer Fethi Gürer, don felaketinden etkilenen çiftçi ve üreticinin sorunlarını TBMM'de gündeme taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde yaşanan don felaketinin en çok kiraz, kayısı, fındık ve diğer meyve türlerinde hasara yol açtığını ifade ederek, bu durumun ithalatı artıracağını ve sebze ile meyve fiyatlarında ciddi artışlara yol açacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2025 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 12:14
Kaynak: BÜLTEN
Ömer Fethi Gürer, don felaketinden etkilenen çiftçi ve üreticinin sorunlarını TBMM'de gündeme taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülke çapında yaşanan don olayının bahçe bozulması ürününün olumsuz etkileyeceğini söyledi. Bakan Yumaklı'nın açıklamalarını eleştiren Gürer, ülke çapında etkili olan don şemasının tutarlılığının üretimde yaşanan zararların parçaları ve üreticiden çıkış için TBMM Başkanlığı'na araştırma önerisi verdi.

"Kiraz, kayısı, fındık ve diğer ürünler don vurdu, tarla ürünleri durumu belirsiz"

Ömer Fethi Gürer, "Bu daha çok ithalata kapı sağlıyor. Kiraz, kayısı, fındık, elma, şeftali, nektarin, dut, erik, narenciye bu yıl don vuran ürünler oldu. Tarla ürünleri durumu daha iyi tespit edilmedi. Keza turfanda bitki ve sebze de dondan hasar gördü. Hasarın bitmeden Bakanlık müdahalesi değil. Birkaç hafta sonra dalda çiçek durumu her noktadan sonra serilecek" dedi.

"Felaket sonrası sebze ve meyve fiyatlarında ciddi artışlar bekleniyor"

Ömer Fethi Gürer, yaşanan felaketin ardından ürünlerdeki fiyat artışlarının da oluşacağına dikkat çekerek şunları söyledi: "Özellikle sebze ve meyvelerde ciddi fiyat artışları bozuldu. Gıda enflasyonu, yaşanan don felaketi ile önemli artışa neden olacak. Üretici, çiftçi, ürün dondu. Ani hava değişimi ile ortaya çıkabilecek olumsuz eğilimli alerjik yanacak. Ürün ve gıda arzında da önemli sorunlarda ortaya çıkıyor. Bahçede satılan, çiftçinin canını yaktı. Acil destek şartı, doğrudan destek talimatı vermelidir. Sorun doğru yönetilmezse arz açığı normalleşecektir.”

"Tarım ve gıda sorunları çözüm odaklı ele alınmalı"

Gürer, "Nisan'ın kar ve don ile oluşan afet için çiftçiler ve ekonomik tüm zararlar karşılanmalıdır. Ayrıca, turizm açısından da durum vahimdir. Gıda enflasyonu ve gıda arzında büyük insanların yaşanacaktır. Çözümcü bir anlayışla özetlenen şekilde ele alınması sağlanır. İşlenmiş, bozulmuş gıda ürün bolluğunda kafa yorulmayanlar, olaylı felaketle sorun anlatılmaktadır. Sorumluluğu olanların bu işte çalışmaları eksik ve yanlışlıkları da görülmeleri için bu süreç bir ders niteliğindedir. Her yıl aynı şekilde yaşanmakta, ancak alınan çalışmalar hayata geçirilmemektedir. Kamucu birlikle tarımla geçirilmeli, hayatta kalmalı, gıda arz güvenliği” şeklinde konuştu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.