SON DAKİKA
Hava Durumu

Ömer Fethi Gürer, hayvan ve et ithalatının yükseldiğini ve sorunları derinleştirdiğini belirtti

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2010'dan itibaren iktidarın döneminde artan hayvan ve et ithalatını eleştirerek, ithalatın çözüm olmadığını ve hayvancılık sektöründeki sorunların devam ettiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2025 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2025 09:52
Kaynak: BÜLTEN

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yaptığı konuşmada, 2010 yılından bu yana AKP iktidarları döneminde yaşanan hayvan ve et ithalatına dikkat çekti. Gürer, hayvancılık sektöründeki sorunların devam ettiğini, et fiyatlarının düşmediğini ve ithalatın çözüm olmadığını vurguladı. Ömer Fethi Gürer, "2010 yılından itibaren başlayan hayvan ve et ithalatı, 2010-2014 yılları arasında 10 milyon baş hayvan ithal edilmesiyle devam etti. Bu süreçte 15 milyar 500 milyon dolar yurt dışına gitti. Ancak hayvancılıkta sorunlar bitmedi, et fiyatları düşmedi. Aracılar ve ithalatçılar paralarına para kattı, adeta vurgun vurdu. Besicilerimiz ve süt inekçiliği yapanların çoğu, yanlış uygulamalar nedeniyle iflas etti. İthal yem fiyatları durmak bilmedi ve hayvancılık sektörü giderek zora girdi" dedi.

“Bakanların 'İthalatı Bitireceğiz' sözüne karşın, et ithalatı yükseldi!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakanların sürekli olarak "İthalatı bitireceğiz" açıklamalarına rağmen, ithalatın hız kazandığını belirterek şunları söyledi: "Ocak 2025'te 5.069 ton karkas et ithalatı gerçekleşti, 1.944 ton kemiksiz et ithal edildi. Böylece sadece ocak ayında 7 bin tonluk et ithalatı için 46 milyon dolar ödendi. 2025 yılının ilk ayında 41 bin 591 ton ağırlığında, 136 bin 50  büyükbaş hayvan ithal edildi. Bu ithalatın toplam maliyeti ise 214 milyon 150 bin dolar oldu."

“İthalata dayalı politikalar ekonomiyi ve üreticiyi zorluyor!"

Ömer Fethi Gürer, "Besicilerimiz ve süt üreticileri, yanlış politikalar nedeniyle büyük zarar gördü. İthal yem fiyatları ve hayvan maliyetleri üreticiyi zorluyor. Bakanların 'İthalatı bitireceğiz' sözleri, maalesef uygulamada karşılık bulmadı. Aksine, ithalat her geçen gün artarak devam ediyor. Hayvancılık sektörünün kurtarılması için yerli besicinin, üreticinin desteklenmesi politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor. İthalata dayalı politikalar, hem üreticiyi hem de ekonomimizi olumsuz etkiliyor. Bu durumun bir an önce sona erdirilmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi şarttır” diye ifade etti.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.