TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da depremzedeler, depremde kaybettikleri yakınları için yürüdü

Adana'da 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde yakınlarını kaybedenler sevdikleri için yürüyüş yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 21:02
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 21:55
Kaynak: CANSU ERSOY
ilkhaber-gazetesi.com
Adana'da depremzedeler, depremde kaybettikleri yakınları için yürüdü

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Adana'da hayatını kaybedenler sevdikleri tarafından anıldı. Depremzedeler, depremde hayatını kaybeden yakınları için İller Bankasından Duygu Kafe'nin önüne kadar yürüdü.Yürüyüşe çok sayıda insan katıldı.

Anma Etkinliğine Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, CHP Adana Milletvekilleri ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depremzede aileleri, sevenleri ve depremzedeler katıldı.

Kalabalık grup sloganlar atarak Duygu Kafe'ye kadar yürüdükten sonra burada açıklama gerçekleştirdi. Açıklamayı ilk olarak Alpargün Apartmanı'ndan Gizem Çetin yaptı.

Çetin, "Bugün burada, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yıl dönümünde, sevdiklerimizi kaybetmenin derin acısını paylaşmak için bir araya geldik. Depremde ailesini kaybetmiş biri olarak, yakınlarını kaybetmiş veya depremden herhangi bir şekilde zarar görmüş yüz binlerce kişi anısına bir nuşma yapmak üzere buradayım" dedi.

"Bugün, herkesin yüreklerine dokunan bir trajedinin, hiç unutmadığımız o gecenin ardından, yıkılan Alpargün Apartmanı'nın müteahiti Hasan Alpargün'ün 8 Şubat'ta görülecek olan duruşmasında en ağır şekilde cezalandırılması talebiyle bir aradayız" diyen Çetin, tutuklu Hasan Alpargün e verilecek olan bu cezanın, sadece içini bir nebze olsun yatıştırmayacak, aynı zamanda herkesin vicdanında adalet duygusunu pekiştireceğini vurguladı.

Depremde hayatını kaybeden tüm insanlar için duyduğu derin üzüntüyü ifade etmek istediğini belirten Çetin, devamında şunları söyledi:

"Bu acı olay, sadece bizim ailemizi değil, birçok aileyi derinden etkiledi, Bizler, yani geride kalanlar, 6 şubatta kaldık ne yazık ki. Bir gecede evsiz, barksız, ailesiz, kimsesiz bırakıldık. Yetmezmiş gibi, bir kısmımız gözleri kapıda bırakıldık, cenazelerimize dahi ulaşamadık. Sanıyoruz ki deprem geçti, ölen öldü, kalan sağ, depremin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen hala çadırlarda yaşayan yüzlerce insan için de buradayız. Milli birlik ve dayanışma ruhu içinde, bu zorlu süreçte birbirimize destek olmalı ve gelecekte benzer felaketleri önlemek için birlikte çalışmalıyız. Çünkü bir gün asla başımıza gelmez sandığımız gerçek, aslında kapımızda bizi bekliyor. Üzgün olduğumuz kadar endişeliyiz de. Türkiye'deki yargı sisteminin yeterince sağlıklı işlemediğini düşünüyoruz. Merkezinin Adana dahi olmadığı bir deprem felaketinde bile, yıkılan binalar için herhangi bir yetkilinin tutuklanmadığını veya yargılanmadığını görmekteyiz. Keza Hatay, Malatya, Adıyaman ve depremden doğrudan etkilenen diğer il, ilçe ve köyler. Adaletin gecikmesiyle sadece biz geride kalanların hayatlarına devam edememesine, hep o günü yaşamasına sebebiyet verilmektedir. Adalet gecikmeden yerini bulmalı ki ailelerimizi vahşice katledenler farklı isimler kullanarak başka canlara mezar inşa edemesin."

"Kaldı ki insanlık namına duyurmak isteriz ki oğlu Hasan Can Alpargün ismini Aleks olarak değiştirerek mezarlık inşaa etmeye devam etmektedir. Bu kişilerin adliyede rüşvet verdiği ile ilgili süreç devam etmektedir" diyen Çetin, bu kişinin yurt dışına kaçma şüphesi olması nedeniyle yapabileceği mezarlık inşaatlardan kimsenin ev almasını istemediklerini söyledi.

1999 Marmara depreminin ardından bile, zaman aşımı bahanesiyle hala kimsenin yargılanmamış olmasının kendilerini büyük bir endişeye sürüklediğini kaydeden Çetin, ancak bu davanın geçmişteki hatalardan ders alarak, adaletin gecikmeden yerine getirilmesini sağlayacak ve emsal teşkil etmesi için önem arz edecek bie dava olacağını umduklarını aktardı.

Çetin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Sevgili vatandaşlar, bugün burada sadece kendi acımızı değil, tüm milletimizin acısını temsil ediyoruz. Bu birliktelik, hem sevdiklerimizin anısını yaşatmak hen de gelecekteki nesillere daha güvenli bir Türkiye bırakmak adına büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Hep birlikte, güçlü bir dayanışma ile bu zorlu süreci aşacağımıza inanıyorum."

Av. Gülsüm Özdoğru'da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

"Tutar Yapı Sitesi C Blokta; amcamı, yengemi, Aylin ablamı ve aile dostlarımı kaybettim. Site dört bloktan oluşan bir site. Yıkılan tek blok C blok. Altmış üç kişi ve bir doğmamış bebeğe mezar olmuş bir siteden bahsediyoruz. A, B ve D blokta hasar da yok. İnsanlar yaşamına devam etmekte. Dolayısıyla bu binanın çürük malzemeyle inşa edilmediği ortada. Bu binayla ilgili 2020 yılından beri süre gelen bir kolon kesme iddiası var. Bir tadilat var. Yapılan insanların bu sesten dolayı evinde duramadığı, rahatsız olup Çukurova Belediyesi'ne şikayette bulunduğu, Çukurova Belediyesi'nin gelip bu inşaatı durdurduğu. Daha sonrasında da devam edildi. Fakat belediye bir şey yapmadı. Tadilatı yapan insanlar ifadeye bile çağrılmadan haklarında takipsizlik kararı verilmiştir."

Av. Özdoğru, "Bu insanların rahatı bile bozulmamışken bizim sevdiklerimiz mezardadır. Bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz" diyerek konuşmasını noktaladı.

İhsan Bayram Sitesi C blok Avukatı Nazan Akça Subaşı'da İhsan Bayram Sitesi C Blokta 2 yeğenini, gelinini ve tüm komşularını kaybetmiş bir depremzede olduğunu bildirdi. 2018 yılına kadar o binada kendinin de oturduğunu söyleyen Av. Subaşı, "2018 yılında o binadan ayrılırken kardeşime o binanın çok güzel olduğunu ve burayı başkasının satın almaması gerektiğini söyledim. Ben en sevdiklerime mezar satmışım. Bilmiyordum. Ben müteahhit, İnşaat mühendisi ya da belediyede denetim yapan bir görevli değilim. Aa ben sırf o evi onlara sattım diye uyku uyuyamıyorum" diyerek duyduğu acının derinliğini dile getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.