Adana'nın saklı cennetleri Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli turizmle gün yüzüne çıkıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen tanıtım turunda, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinin turizm potansiyeli basın mensuplarına tanıtıldı. Yerel belediye başkanları, bölgenin doğa ve tarih zenginliğini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2025 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2025 11:11
Muhabir: SARE ALİYE AKÇAY
Adana'nın saklı cennetleri Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli turizmle gün yüzüne çıkıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “Turizm Değerlerini Tanıtım Turu” ile Adana'nın kuzey ilçeleri Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli, hem yerel hem ulusal düzeyde tanıtılmaya başlandı.Gerçekleşen etkinliğe çok sayıda gazeteci, yerel yönetici ve belediye yetkilisi katıldı. Tanıtımın amacı; kırsaldaki ilçelerin kültürel, tarihi ve doğal potansiyelini ön plana çıkararak bölge ekonomisine katkı sağlamak.

İLK DURAK: KOZAN – DAĞILCAK MESİRE ALANI

Tanıtım turu, Adana’nın Kozan ilçesinde yer alan Dağılcak Mesire Alanı’nda başladı. Katılımcılar burada doğayla iç içe bir çay molası verdi. Bölgenin yeşillikler içindeki atmosferi ve serin havası gazetecilerin ilk ilgisini çeken detaylardan biri oldu.

adana

FEKE’DE CAM TERAS VE DAYANIŞMA MESAJI

İkinci durak olan Feke ilçesinde, katılımcılar Toros Dağları’na hâkim noktada inşa edilen Cam Teras’ta ağırlandı. Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, konukları burada karşılarken ilçenin turizm potansiyeline dair açıklamalarda bulundu:

“Feke, tarihi geçmişi, yaylaları, trekking rotaları, organik üretim alanları ve kültürel mirasıyla Adana’nın gizli kalmış bir cennetidir. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürüttüğümüz projelerle ilçemizi geleceğe hazırlıyoruz. Cam teras projesi, bu vizyonun simgesidir.”

Başkan Özen ayrıca kısa süre önce Farsaklar Piknik Alanı’nda düzenlenen dayanışma etkinliğine değinerek birlik ve beraberlik mesajı verdi:

“Feke’miz için hep birlikte, yan yana çalışmaya devam edeceğiz.”

SAİMBEYLİ’DE OBRUK ŞELALESİ VE KELEBEK CENNETİ

Tanıtım turunun Saimbeyli ayağında gazetecileri Obruk Şelalesi’nde karşılayan Saimbeyli Belediye Başkanı Mahmut Dal, ilçenin tarihi derinliğine, nüfus yapısına ve kalkınma vizyonuna dair kapsamlı bilgiler paylaştı.

“Saimbeyli yalnızca bir coğrafi bölge değil, çok katmanlı bir tarih taşıyor. Hititlerden Bizans’a, Ermenilerden Osmanlı’ya uzanan bir geçmişin mirasçısıyız. Ancak yıllar boyunca yatırım eksikliği ilçemizde göçü hızlandırdı. Bugün 13.800 olan nüfusumuzun gerçekte daha fazla olduğunu biliyoruz.”

Başkan Dal, ilçeye kazandırılacak projelerden de söz etti. Kuraklığa dayanıklı buğday üretimi, kadın kooperatifi aracılığıyla kurulan bungalov konaklama tesisi ve “Kirkot Deresi Kıyısı”nda açılacak tarih temalı yaşam alanı bu vizyonun somut örnekleri arasında yer aldı.

Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İlhan Taş ise Saimbeyli’nin biyolojik çeşitliliğine dikkat çekerek şu sözleriyle farkındalık yarattı:

“Saimbeyli, Akdeniz, İran-Turan ve Kolşik biyocoğrafyalarının kesiştiği ender noktalardan biri. 161 kelebek türü tespit ettik. ‘Kelebeğini Keşfet’ projesiyle Türkiye’nin 10 sıcak noktasından birine ev sahipliği yapıyoruz.”

SON DURAK: TUFANBEYLİ – ŞAR ANTİK KENTİ’NDE TARİHİN İZİNDE

Tanıtım turunun son durağı olan Tufanbeyli’de katılımcılar, Şar Antik Kenti'nde Belediye Başkanı Ahmet Aktürk tarafından karşılandı. Başkan Aktürk, bölgenin yayla turizmi açısından eşsiz bir değere sahip olduğunu vurguladı:

“Adana sıcaktan yanarken, burada insanlar ‘üşüyoruz’ diyebiliyor. Bu doğal zenginlik, bölgemizi yayla turizmi için ideal bir destinasyon haline getiriyor.”

Ancak Aktürk, konaklama ve sit alanı bürokrasisinin bölge turizminin önündeki engeller olduğuna dikkat çekti:

“17 ahşap ev için elimde yıkım kararı var. Sit alanı statüsünün getirdiği kısıtlamalar nedeniyle destek alamıyoruz. Bakanlık desteği olmadan restorasyon ve konaklama altyapısını kurmak çok zor.”

Tarihi dokunun korunması için restorasyon çağrısı yapan Aktürk, “Kırık Kilise, antik tiyatro gibi yapılar harabe durumda. Bunları ayağa kaldırmak şart” dedi.

“ADANA’YI ADANALILARA TANITMAK” PROJESİNE YOĞUN İLGİ

Tanıtım turuna eşlik eden Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı İlhan Taş, projenin amacını şu sözlerle açıkladı:

“Kendi kentimizin kırsal değerlerini bile çoğumuz bilmiyoruz. Bu nedenle amacımız hemşerilerimize Adana’yı tanıtmak. Bu değerleri görünür kıldıkça yerel turizm ve kalkınma canlanacaktır.”

Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli; doğal güzellikleri, tarihi mirasları ve sosyal dayanışma projeleriyle Adana’nın yeni turizm destinasyonları arasında yer alıyor. Yerel yönetimlerin vizyoner adımları ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kırsal turizmde yeni bir dönemin başladığı bu ilçeler, gelecekte hem Adanalıların hem de Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçilerin ilgisini çekmeye aday.

Kaynak: SARE ALİYE AKÇAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.